Papryka faszerowana baraniną

Papryczki

Ostatnio zasmakowałem w mięsie mielonym doprawionym cynamonem i miętą. Oto kolejny przepis w tej nucie.

Składniki na dwie papryki:

  • dwie duże papryki w ulubionym kolorze
  • 300g zmielonego mięsa baraniego, lub wołowo-baraniego, jagnięcego – jak Wam się uda zdobyć.
  • 5 ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • 1 średnia cebula
  • kilka listków świeżej mięty
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • spora szczypta cynamonu
  • puszka pomidorów bez skórki
  • kilka plasterków wędzone żółtego sera
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 jajko
  • sól

Posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę szklimy na rozgrzanej oliwie w rondelku. Na patelnię wrzucamy mielone mięso i smażymy aż zmieni kolor na brązowy.  Mięso dodajemy do cebuli, mieszamy razem, zalewamy winem, dodajemy oregano i cynamon i dusimy 10 min. Pomidory blendujemy z solą oraz chilli bez pestek i dolewamy do mięsa. Dusimy razem kolejne 30 min. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W między czasie od papryk odkrawamy „pokrywki” a środek czyścimy z pestek i błonek.  Papryki smarujemy w środku cieniutko oliwą (za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka) i solimy. Mięso mieszamy z rozkłóconym jajkiem i posiekaną miętą, następnie faszerujemy nim papryki. Na wierzchu układamy po 1-2 plasterku sera, po czy pieczemy w piekarniku 40 min w temperaturze 180 stopni. Lub do momentu gdy ser się zarumieni mocniej.

Podajemy z lampką czerwonego wina, łagodnym sosem czosnkowym i kawałkami pszennej tortilli.

Smacznego!