Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food…

Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować.

Pajdę w tej formie odkryłem wiele lat temu na Dniach Różana – festynie w miejscowości blisko której miałem działkę. Było to połączenie klasycznej pajdy (kroma chleba) i czegoś na wzór popularnej świeżonki – czyli zesmażonych ścinków świeżego mięsa po świniobiciu. Pajda Szlachecka (tak ją nazwałem w myślach) zdecydowanie przypadła mi do gustu i kilka razy odtwarzałem ją sobie udoskonalając przepis. Na Bożonarodzeniowym Jarmarku w Sulejówku, w którym mieliśmy zaszczyt uczestniczyć jako wystawcy serwowaliśmy min. pajdę szlachecką i cieszyła się ona ogromnym powodzeniem, postanowiłem więc spisać przepis i oto jest!

Składniki na 1 kg pajdy:

  • 0.5 kg karkówki lub łopatki
  • 0.5 kg dobrej kiełbasy
  • 0.3 kg boczku wędzonego
  • 3 spore cebule
  • 2-3 papryki dowolnego koloru
  • olej do marynaty
  • po łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej papryki, cząbru, majeranku, chilli lub wasza ulubiona mieszanka ziół do mięs
  • łyżka brązowego cukru
  • 4 ząbki czosnku

Karkówkę lub łopatkę kroimy w kostkę ok 1-2 cm, dodajemy olej, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w lodówce na 24h.

Cebulę, paprykę, boczek i kiełbasę kromy w grubą kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnię (ja używam woka), i umieszczamy na niej mięso i boczek. Smażymy na sporym ogniu stale mieszając. Zmniejszamy ogień, dodajemy kiełbasę i warzywa i dusimy pod przykryciem ok 20 min. Gdy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i smażymy 5-8 min energicznie mieszając. Próbujemy dowolnego kawałeczka karkówki – jeśli jest miękki, danie jest gotowe.

Pajda Szlachecka może być serwowana na kromce chleba, ale z uwagi na fakt że łatwo w ten sposób zgubić nieco zawartości, polecamy podawać mięso i chleb osobno. Obowiązkowo z kiszonym ogórkiem 🙂

Smacznego!


Jeśli jesteście mieszkańcami Warszawy i okolic, od dziś pajdę możecie zamówić u nas! Zapraszamy do naszej oferty kateringowej!