Omletki poranne

 

Danie to zaserwowano nam w hotelu w Szpindlerowym Młynie. Jest to połączenie omleta, jajecznicy i naleśnika (z wyglądu). Przygotowanie banalne i błyskawiczne. Idealnie sprawdzi się na śniadanie zamiast klasycznej jajecznicy.

Składniki na dwie porządne omletki:

  • 3 jajka
  • pół łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz

oraz proponowane dodatki:

  • posiekana kiełbaska lub szynka parmeńska
  • pokrojony w kostkę ser wędzony, lub pleśniowy – wypróbowałem lazura i oscypka koziego
  • posiekane oliwki, karczochy lub szparagi
  • szczypiorek lub natka pietruszki

Zaczynamy od przygotowanie dodatków – kroimy jest drobniutko i układamy w zasięgu ręki.

W misce roztrzepujemy  jajka podobnie, jakbyśmy szykowali panierkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, gdy jest roztopi wlewamy połowę jajek i szybko posypujemy dodatkami, solimy i pieprzymy. Gdy omletka podpiecze się nieco za pomocą szpatułki składamy brzegi do środka, a po chwili odwracamy całość na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 1-1,5 minuty. Podajemy natychmiast.

Smacznego!