Moussaka

 

Składniki na 3 takie naczynia (25cm) jak na zdjęciu:

  • 300 g mielonego mięsa (u mnie było to wołowo-jagnięce w proporcji 60/40%)
  • puszka pomidorów bez skorki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100ml czerwonego wina
  • 50g startego sera (mozarella, gruyerre, gouda)
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 50g masła
  • 2 ugotowane ziemniaki w mundurkach
  • 1 bakłażan
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • pół litra mleka
  • 2 czubate łyżki mąki

Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Osobno smażymy mięso z połową cynamonu i oregano. Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy je do cebuli, wlewamy wino i zblendowane na sos pomidory. Dodajemy resztę ziół i dusimy na wolnym ogniu 40 min. W międzyczasie kroimy bakłażana w dość cienkie plastry, obwicie solimy i zostawiamy aby puścił sok. Po ok. 20 minutach spłukujemy sok z plasterków bakłażana i wycieramy je ręcznikiem. Następnie smarujemy każdy plasterek oliwą z obu stron i smażymy do miękkości.
W naczyniu, w którym planujemy robić Moussakę, smarujemy spód cienką warstwą oliwy. Następnie układamy warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, bakłażanów oraz sosu mięsnego. Jeśli składników jest więcej, możemy ułożyć więcej warstw. Następnie robimy sos beszamelowy.
Do roztopionego masła dodajemy mąkę, a po wymieszaniu stopniowo dodajemy mleko i gałkę muszkatołową. Sos musi być dość gęsty i taki nam wyjdzie z podanych proporcji. Gdy jest gęsty, dosalamy go do smaku. Na wierzchnią warstwę mięsa wysypujemy tarty ser i równomiernie nakładamy beszamel. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min – do czasu aż beszamel nie zacznie się rumienić.

Po upieczeniu dajemy Moussace odpocząć min. 10 min, po czym zabieramy się do jedzenia. Najlepiej w towarzystwie lampki miodowej Raki.

Smacznego!