Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik to smak dzieciństwa. Wakacji i ferii spędzanych na działce w pobliżu miasteczka Różan. W Różanie, w czasach PRL działała jedna cukiernia przy rynku, a w jej ofercie były dwie pozycje stałe (kruche ciasteczka i makosernik) oraz dwie sezonowe (jagodzianki i lody z automatu). Wskutek tego, gdy poszło się w odwiedziny do kogoś na działkach, można było liczyć na… kruche ciasteczka i makosernik. Oczywiście makosernik w wykonaniu Oli bije na głowę tamten z PRL, ale jednocześnie przywodzi na myśl miłe wspomnienia 🙂

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Masa Makowa

  • 50 g maku
  • 500 ml mleka
  • 4 białka,
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru (lub więcej/mniej w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szkl. prażonych jabłek lub 200 g rodzynek
  • 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego 
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli (do ubicia białek)

Wykonanie poszczególnych warstw:

Spód: Wszystkie składniki zagniatamy do powstania gładkiego ciasta. Należy pamiętać aby nie wyrabiać całości zbyt długo aby nie straciło swojej zwartości. Całość owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Masa makowa: Mak mielimy dwukrotnie. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jabłka lub rodzynki oraz kaszę manną/bułkę tartą. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy.

Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Miksując, powoli dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Całość mieszamy delikatnie rózgą kuchenną. WAŻNE: nie ubijamy masy serowej zbyt intensywnie aby jej nie napowietrzyć. Jeżeli masa będzie zbyt napowietrzona rośnie zbyt szybko i natychmiast opada. Sernik ma być równy jak stół.

Wykonanie całości: Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy na dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem, wykładamy drugą warstwą papieru i wysypujemy na wierzch kulki ceramiczne lub inne obciążenie (np. fasola, soczewica) aby zapobiec wznoszeniu się ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 min. Na wypieczone ciasto wykładamy masę makową, a następnie serową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut.

Całość studzimy na kratce a następnie chłodzimy przez min. 6 godzin w lodówce.

Smacznego!