Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz z kurkami

Łupacz to mało znany u nas kuzyn Dorsza, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich – jako główny składnik Fish & Chips. Z uwagi na trwający sezon kurkowy, przed Wami Łupacz z kurkami i szczypiorkiem – czyli Fish & Chanterelles 🙂

Składniki:

  • 0.5 kg filetu z Łupacza
  • 200 g kurek
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g masła
  • łyżka mąki
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusimy, a następnie dodajmy kurki i dusimy 10 min pod przykryciem.

Rybę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie mąką.

Rozkłócamy jajko, i panierujemy rybę w jajku i bułce tartej.

Łupacza smażymy na złoty kolor, usmażone kawałki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kawałki ryby układamy na półmisku, na rybie układamy kurki. Dookoła ryby polewamy sosem z duszenia kurek.

Posypujemy szczypiorkiem i gotowe!

Podajemy z bagietką i lampką białego wina – najlepiej krajowego 🙂

Smacznego!