Lody jagodowe

Sezon jagodowy w pełni, lasy wokół nas są pełne jagód, dzięki czemu każdy poranny spacer po lesie daje nam conajmniej pół litra tych pysznych owoców. Co zatem zrobić z jagodami? Np lody jagodowe!

Składniki

  • 300 g jagód
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml wody
  • 80 g cukru

Dzieże do lodów (sorbetierę) wstawiamy do zamrażalnika min 12 h przed rozpoczęciem pracy przy lodach. Jeśli nie dysponujecie takową, to niestety musicie znaleźć inny przepis, bo nie wiemy jak ją skutecznie zastąpić.

Jagody płuczemy. Wodę z cukrem rozgrzewamy aż zrobi się syrop, dodajemy jagody i gotujemy razem 2 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki i czekamy aż się schłodzą. Dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie i umieszczamy całość w sorbetierze. Ucieramy lody 20 min.

Lody jagodowe przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na min. 4h.

Podajemy posypane jagodami i udekorowane miętą.

Smacznego!