Leniwe

Leniwe

Im mniej mąki, tym lepsze leniwe!

Składniki:

  • 1/2 kilograma dobrego twarogu
  • szklanka mąki pszennej + ok 1/3 szklanki do podsypywania
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • 2 łyżeczki cukru

Twaróg ucieramy z żółtkami, z białek ubijamy pianę. Do twarogu najpierw dodajemy mąkę, następnie białka i wyrabiamy mocno klejące się ciasto.
Ciasto wykładamy na solidnie podsypaną stolnicę i formujemy delikatnie wałki które następnie lekko spłaszczamy.

Następnie wałki kroimy na kluski i wrzucamy partiami na wrzącą wodę, gotując do czasu, aż wypłyną na wierzch. Leniwe podajemy z masłem i usmażoną na nim bułką tartą, oraz cukrem.

Smacznego!