Krem z grzybów leśnych z kalamari

Sezon grzybowy w trakcie, tak więc i u nas grzyby królują na stole pod różnymi postaciami 🙂

Jak wiadomo, nie tylko borowiki rosną w lesie, mamy bogactwo maślaków, sitaków, modrzaków i innych, mniej popularnych gatunków. Nie wszystkie grzyby nadają się też do głównych celów – jak marynata czy suszenie. Natomiast większość grzybów świetnie odnajdzie się jako składnik gulaszy czy zup. I taka właśnie zupę krem z grzybów leśnych z kalamari Wam dziś prezentujemy.

Składniki:

  • 450 g grzybów leśnych – dowolnych, które nadają się do duszenia
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta chilli
  • 200 ml wywaru z warzyw
  • łyżka oleju
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • 200 g makaronu kalamari (lub dowolnego, innego który macie i lubicie)
  • odrobina natki pietruszki

Grzyby czyścimy i siekamy w niezbyt drobne kawałki. Cebulę i czosnek siekamy, po czym szklimy na średnim ogniu na oleju przez ok 10 min. Dodajemy grzyby i wywar, solimy i dusimy 1h na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia wstawiamy makaron i gotujemy al-dente wg. przepisu na opakowaniu. Grzyby doprawiamy chilli, blendujemy na gładki krem ze śmietanką, podajemy z kalamari oprószone natką pietruszki.

Smacznego!