Kotleciki Jagnięce

Lamb Chops

Składniki:

  • kotleciki jagnięce (min. 2 na osobę)
  • sok z 1/2 limonki
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 papryczki chilli
  • ok. 20g startego imbiru

Składniki marynaty blendujemy na gładką emulsję, którą wmasowujemy w mięso. Wskazówka – aby nie mieć problemów z tarciem imbiru, po prostu go zamroźcie – mrożony trze się jak marzenie. Mięso odstawiamy do lodówki min na godzinę, a najlepiej na 12h. Mięso wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęło temperaturę pokojową. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy kotleciki się ogrzeją, wrzucamy je na mocno rozgrzana patelnie, obsmażając po 30s z każdej strony. Ta czynność nie jest konieczna, ale zapobiega uciekaniu soków podczas dalszej obróbki.
Obsmażone kotleciki solimy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli nasz piekarnik ma grill, nastawiamy jego najwyższą moc, a naczynie z mięsem możliwie blisko grzałki. Grillujemy po ok. 7-8 minut z każdej strony.

Podajemy od razu z ulubionym dodatkiem – u nas była to fasolka szparagowa z masłem.

Smacznego!