Korzenny sernik dyniowy

Sernik
Sernik

 

Pure z dyni:

  • 1,5 kg dyni ( porcja do sernika)

Wykonanie:

Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia musi być miękka – test patyczka do szaszłyków – jeżeli patyczek wchodzi w dynię bez oporu, jest gotowa. Upieczoną dynię miksujemy w blenderze na jednolity krem.

Spód ciasteczkowy:

  • 300 g ciasteczek imbirowych, lub zwykłych herbatników petit-buerie
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej, do piernika lub grzańca

Ciasteczka mielimy na drobny pył. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia – samo dno. Na papier wysypujemy masę ciasteczkową i porządnie ją ubijamy. Całość wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej owijamy formę 2-krotnie folią aluminiową. Jeżeli nie mamy dużego naczynia, w które możemy wlać wodę i wstawić formę do pieczenia – forma musi być zanurzona do połowy wysokości – możemy wlać wody do blachy piekarnikowej i w nią wstawić formę tortową z masą serową.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • Puree z dyni
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika/grzańca

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką i jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika, do kąpieli wodnej. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1,5 h bez termoobiegu. Wyjmujemy i przestudzamy.

Sernik musi postać jeszcze z 10-12 godzin w lodówce przed podaniem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną lub polewa czekoladową.

Sernik
Sernik

Smacznego!