Konfitura z karmelizowanej cebuli

Konfitura z karmelizowanej cebuli

Składniki:

  • 5-6 czerwonych cebul
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe)
  • 200ml wody
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Konfitury cebulowej spróbowałem po raz pierwszy we włoskiej restauracji, po czym znalazłem przepis i przystąpiłem do dzieła. Przygotowanie jest proste, ale zajmuje trochę czasu.

Obraną i pokrojoną cebule wrzucamy na rozgrzana oliwę i dusimy na najmniejszym ogniu ok, 15 min, aż stanie się miękka  Następnie dodajemy brązowy cukier i dusimy 3-4 min. Dodajemy wino, wodę, listki laurowe i dusimy bez przykrycia ok. półtorej godziny, aż cebula zrobi się bardzo miękka.

Następnie doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym – jeśli całość wyda nam się za mało kwaskowa, można dodać sok z cytryny. Ja nie dodawałem.

Z konfitury wyjmujemy listki laurowe i umieszczamy ją w słoiczkach.

Zgodzę się z autorką przepisu, że smakuje wybornie ze świeżym pieczywem i serem kozim. Jest tez idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, pasztetów. Smakuje dobrze na zimno i ciepło.

Smacznego!