Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką
Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką należą do „smaków z dzieciństwa” Oli, banalne w przygotowaniu. Niezawodny wywoływacz błogiej miny 🙂

Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła

Naczynka (lub większe naczynie) smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w plasterki, układamy i posypujemy cynamonem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Masło ucieramy z mąką i cukrem aż uzyskamy równomierne grudki. Kruszonkę wykładamy na jabłka. Pieczemy ok. 30 min, aż kruszonka się ładnie zarumieni. Podajemy po lekkim przestygnięciu.

Smacznego!

 

Jabłuszka pod kruszonką
Jabłuszka pod kruszonką