Gulasz na placku podany


Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • pół kilo mięsa wołowego – najlepiej gulaszowego, ale może być antrykot lub łata – ważne aby wybrać kawałki mięska
  • kostka bulionowa warzywna
  • 2 marchewki
  • 1/3 puszki zielonego groszku
Placki

Ziemniaki obieramy z ścieramy na tarce (ja ścieram na tej o grubych oczkach). Porządnie odciskamy miąższ. Na drobnej tarce ścieramy jedną, niedużą cebulę. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajko, startą cebulę, sprasowany czosnek, sól i łyżkę oliwy. Mieszkamy ciasto, powinno być dość gęste. Jeśli jest za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy duże  placki (na całą patelnię) na rozgrzanym oleju, na złoty kolor.

Gulasz

Mięso kroimy na kawałki około 4 cm i następnie rozbijamy tłuczkiem. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i na bardzo mocno rozgrzany olej wrzucamy kawałki mięsa – ważne aby obsmażyć je szybko ( około 1 min. na każdej stronie) i w bardzo wysokiej temperaturze – wtedy zachowuje kruchość i nie wygotowuje się. Od razu po obsmażeniu wrzucamy mięsko do garnka z 1 litrem bulionu warzywnego – nie tylko samo mięso, ale i olej i sok, który się wydziela podczas obsmażania. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do garnka z mięsem i bulionem. Solimy, pieprzymy – dosłownie symbolicznie. Całość dusimy na baaaaardzo wolnym ogniu około 1,5 h.
Dorzucamy pokrojoną w krążki marchew i gotujemy dalsze 30 min. Wrzucamy groszek i gotujemy jeszcze 20 minut.

Dobrze ugotowane mięsko będzie się rozpadać kiedy nakłujemy je widelcem lub nożem.

Na placki nakładamy gulasz i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z lampką czerwonego wina.