Grillowane warzywka na zimno

Wspaniały dodatek do różnych potraw i dań.

Składniki:

  • 2 spore bakłażany – lub więcej mniejszych
  • 3-4 papryki w różnych kolorach
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki ziół do pizzy lub innej mieszanki (ja mieszałem zioła do pizzy z mieszkanką do nadziewanych pomidorów)
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

Oliwę, ocet i zioła miksujemy aby uzyskać marynatę.

Bakłażany kroimy po skosie w dlugie plastry, solimy i odstawiamy żeby puściły sok. papryki po umyciu pozbawiamy pestek i kroimy wzdłuż w 3-4 cm kawałki. Rozgrzewamy wodę w naczyniu do gotowania na parze. Plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i razem z kawałkami papryki parujemy przez 5-7 min.  Sparowane warzywa grillujemy po 3 min z każdej strony. W dużym słoiku układamy warstwami następująco:  bakłażany – smarujemy marynatą (przydatny jest pędzelek silikonowy) , paprykę  – smarujemy marynatą i rzucamy kilka plasterków czosnku i kolejne warstwy, Gdy napełnimy słój, dajemy warzywom ostygnąć, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Idealne jako zakąska, lub uzupełnienie innych dań.