Granola

Granola

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych
  • małe opakowanie suszonych bananów
  • małe opakowanie suszonego ananasa
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek erytrytolu
  • 3 łyżki rodzynek

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze mieszamy płatki owsiane, sezam, słonecznik, migdały, ananasa i banany.

W rondelku doprowadzamy do wrzenia kilka łyżek wody, rozpuszczamy erytrytol, dodajemy imbir i cynamon i doprowadzamy do wrzenia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Granolę na blasze polewamy syropem i dość dokładnie mieszamy, aby nie tworzyły się duże grudki – małe jak najbardziej.

Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy 40 min, mieszając co 10 min. po upieczeniu studzimy, dodajemy rodzynki i gotowe! podajemy z mlekiem lub jogurtem/kefirem/maślanką wedle upodobań.

Smacznego!