Gnocchi di patate con funghi

To takie kopytko-podobne kluchy, ale po w艂osku brzmi to o wiele lepiej 馃檪

Sk艂adniki:

  • 1/2 kg ziemniak贸w
  • 4 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
  • natka pietruszki
  • 2 z膮bki czosnku
  • 50g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • pieprz
  • szczypta ga艂ki muszkato艂owej
Obrane ziemniaki gotujemy, a偶聽b臋d膮聽mi臋kkie, odlewamy i przykryte stawiamy聽ponownie聽na ogie艅 na ok 40s, po czy wy艂膮czamy gaz i zdejmujemy聽przykrywk臋聽aby odparowa艂y.聽Nast臋pnie聽gnieciemy je prask膮 do聽ziemniak贸w. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i wyrabiamy na ciasto. Rozwa艂kowujemy na placek grubo艣ci ok. 1/2 cm i聽fili偶ank膮聽wykrawamy talarki. Talarki wrzucamy na gotuj膮c膮 si臋 wod臋, a偶 wyp艂yn膮 – trwa to zwykle ok minuty, od艂awiamy i podajemy sosem grzybowym.