Fuczki z sosem grzybowym

Fuczki to regionalne danie wywodzące się z Bieszczad. Ich najważniejszym składnikiem jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można przyrządzić zarówno z gotowanej, jak i surowej kapusty – nasz przepis opiera się na surowej kapuście kiszonej.

Ponieważ tegoroczne zbiory koźlarków były wyjątkowo obfite nasza propozycja podania placków zawiera sos grzybowy na śmietanie.

Składniki na fuczki:

  • 0,5 kg surowej kapusty kiszonej,
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • Sól według uznania – kapusta potrafi być dość słona, pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na sos grzybowy

  • 300 g grzybów leśnych
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kozieradki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • łyżka oliwy

Kapustę kiszoną mocno odciskamy z soku i drobno siekamy. Siekamy drobno cebulę, czosnek i mieszamy z kapustą.

Mąkę, jajka, mleko oraz pieprz i sól mieszamy w osobnej misce do powstania jednolitego ciasta i następnie mieszamy z kapustą, cebulą i czosnkiem.

Fuczki smażymy na dość głębokim oleju, na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony.

Cebulę siekamy w piórka. Grzyby siekamy w grubsza kostkę. Oliwę rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy, pieprzymy oprószamy kozieradką. Gdy cebula zeszkli się dodajemy grzyby, przykrywamy rondelek i dusimy 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku i gotowe!

Podajemy z lampką białego wina, opcjonalnie możemy posypać tartym parmezanem.

Smacznego!