Francuskie ciastka z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni! Z tej okazji warto upiec łatwe i szybkie, francuskie ciasta z truskawkami!

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego – najlepiej kwadratowego
  • 250 g truskawek
  • łyżka mąki
  • jajko
  • cukier

Truskawki myjemy, siekamy dość drobno (ale nie na mus). Dodajemy cukier (ok 3 łyżki) i mąkę. Całość mieszamy dokładnie, ale delikatnie.

Ciasto rozwijamy, kroimy na 9 kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę truskawek, po czym składamy na siebie 2 z rogów. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i opuszamy cukrem.

Pieczemy 20 min (w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku). Ostatnie 5 min najlepiej z grillem, aby się ładnie zarumieniły.

Podajemy z mrożoną kawą i delektujemy się pysznym deserem 🙂

Smacznego!