Czarne pierogi
Czarne jak piek艂o, ale smakuj膮 niebia艅sko 馃檪
Sk艂adniki na ciasto:
- 3 szklanki (200 ml) m膮ki
- 1 szklanka wody
- 艂y偶eczka soli
- opakowanie atramentu ka艂amarnicy
Sk艂adniki na farsz:
- 100 g w臋dzonego 艂ososia
- 250 g serka ricotta
- 2 艂y偶eczki 艣wie偶ego koperku
- sk贸rka otarta z jednej cytryny
- pieprz
Sk艂adniki na ciasto 艂膮czymy i wyrabiamy tak d艂ugo, a偶 b臋dzie g艂adkie i聽elastyczne.聽Je艣li聽robimy to r臋cznie, warto u偶y膰 r臋kawiczek lateksowych.
艁ososia drobno kroimy, dodajemy posiekany koperek, serek, sk贸rk臋 z cytryny i doprawiamy pieprzem, a聽nast臋pnie聽ca艂o艣膰聽delikatnie mieszamy.
Poniewa偶 zazwyczaj w臋dzony 艂oso艣 jest do艣膰 s艂ony, lepiej聽nie聽dosala膰 farszu.
Wyrobione ciasto rozwa艂kowujemy na 3-4 mm placek, wykrawamy k贸艂ka za pomoc膮 szklanki lub miseczki, nak艂adamy porcje farszu i dok艂adnie lepimy.
Pierogi wrzucamy na wrz膮c膮, osolon膮 wod臋, i gotujemy a偶 wyp艂yn膮 na g贸r臋 mieszaj膮c od czasu do czasu.
Podajemy posypane zielenin膮 wraz z kuflem dobrego piwa.
Smacznego!