Caprese

Caprese

Składniki:

  • 2 dorodne i jędrne pomidory (czerwone lub żółte)
  • kula mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta suszonego lub świeżego oregano
  • świeżo i grubo mielony pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie ocet winny lub balsamiczny

Pomidory myjemy i kroimy w raczej cienkie plasterki zaczynając od góry. Mozzarellę kroimy w plastry. Bazylie drobno siekamy.
Na talerzu lub jak u nas, na desce układamy naprzemiennie ser i pomidora. Solimy delikatnie, pieprzymy, posypujemy oregano i bazylią. Na koniec polewamy delikatnie oliwą i podajemy.
Opcjonalnie skrapiamy octem.

Caprese doskonale służy jako przystawka, lub jako danie śniadaniowe. Możemy podać ją z bagietką.

Smacznego!