Burgery Piątkowe

Zapewne część z Was nie jest w piątki mięsa, zastępując je rybą. Jeśli mimo to chodzą za wami domowe burgery, polecam poniższy sposób 🙂

Składniki na dwa burgery z dorszem i halloumi:

  • dwie bułki do burgerów
  • 1 filet z dorsza
  • dwa grubsze plastry sera halloumi lub dwa plastry sera żółtego, np cheddara
  • 4 cieniutkie plasterki czerwone cebulki
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • garść rukoli
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju/oliwy do smażenia
  • kilka plasterków ogórka odsączonego z sałatki szwedzkiej

Na początek filety z dorsza osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Następnie robimy sos: Odcedzone ziarenka pieprzu miażdżymy w moździerzu, po czym mieszamy z majonezem, musztardą, oregano, papryką i kurkumą. Filety kroimy w części które zmieszczą się w burgerze, panierujemy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu wstawiamy pod pokrywkę aby nie wystygły. Na patelni grillujemy chwilę ser halloumi, a następnie przekrojone bułki do burgerów.
Gdy bułki są zarumienione, smarujemy je w środku sosem, następnie rzucamy trochę rukoli, układamy po 2 plasterki cebulki i kilka plasterków ogórka. Kolejny jest filet, ser, odrobina rukoli i góra bułki. Jeśli burger jest wysoki i mało stabilny, spinamy go patyczkiem do szaszłyka.
Podajemy z domowymi frytkami i lampką białego wina.

Smacznego!