Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Ciasteczka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g  cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. Połowę masła rozpuszczamy w garnuszku. Do miski wsypujemy mąkę, kardamon, sól, drożdże i 1/3 cukru. Dolewamy mleko i dodajemy drugą połowę masła. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W garnuszku roztapiamy masło, cukier, miód. Dodajemy cynamon, skórkę z pomarańczy, drobno posiekane orzechy oraz rodzynki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem, po czym zawijamy w rulon. Następnie kroimy na plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bułeczki 10 min z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 min.

Aby bułeczki były ładniejsze i smaczniejsze, warto je polukrować.

Najlepiej pasują do porannej kawy!

Smacznego!