Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie.
Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka.
W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani!

Zakwas buraczany:

  • 1 kg buraków
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 7 listków laurowych
  • 7-10 ząbków czosnku
  • woda
  • sól

Buraczki obieramy i dokładnie płuczemy zimną wodą, po czym kroimy na niezbyt drobne kawałki.
Słoik lub naczynie kamionkowe dokładnie wyparzamy wrzątkiem – jest to bardzo ważne aby zakwas nie pleśniał.
Buraki wraz z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym wrzucamy do słoika/kamionki i zalewamy gorącą wodą z solą w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
Kilogram buraków wystarczy na zrobienie 3-6 litrów zakwasu.
Słoik/naczynie zakrywamy ściereczką i związujemy sznurkiem lub gumką recepturką.
Ważne, aby ściereczka była dosyć przepuszczalna aby zakwas mógł się ukisić.
Po 2-3 dniach na powierzchni zakwasu powinna pojawić się piana, niewielka ilość, ale jest to oznaka, że zakwas „pracuje”
Zakwas robi się 5-7 dni, u nas idealny wychodzi po 6 dniach.
Zlewamy zakwas odcedzając elementy stałe (nie będą nam już potrzebne) i w słoiku lub szklanej butelce przechowujemy w lodówce.

Idealny do barszczu lub do picia po prostu.

Barszcz Ukraiński:

  • 1 litr zakwasu
  • 0.5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 0.5 kg pokrojonych w słupki: marchewki, pietruszki, selera oraz poszatkowanej białej kapusty
  • 0.5 kg pokrojonych w grubszą kostkę buraków
  • łyżka białej, ugotowanej fasoli
  • pieprz
  • sól

Warzywa zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy zakwas i gotujemy razem 30 min na wolnym ogniu.
Doprawiamy do smaku i podajemy.
To wszystko – gotowy zakwas daje smak i piękny kolor!

Smacznego!