Babeczki czekoladowe

babeczki

Składniki na 12 babeczek:

  • 115 g masła
  • 115 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g czekolady ciemnej 70%
  • 60 ml mleka
  • 60 ml śmietany kremówki 30%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

babeczki

Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
Ucieramy masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodajemy suche składniki, następnie mleko i kremówkę i miksujemy na bardzo wolnych obrotach do całkowitego połączenia się.

babeczki

Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki – średnio jest to łyżka ciasta na papilotkę.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut.

babeczki

Dekorujemy wg. uznania 🙂

Smacznego!