Austriacka sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 5 łyżek octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 500 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czerwone cebulki
  • pieprz i sól

Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po ostudzeniu kroimy w kawałki – tak max. 2×2 cm.
Kroimy cebulkę w piórka i razem z ziemniakami wsypujemy do zamykanego pojemnika. Zalewę przygotowujemy z cukru, octu soli, pieprzu, cukru oraz wrzącej wody. Ziemniaki i cebulę zalewamy w ten sposób, aby przykryte były całkowicie zalewą. Przykrywamy nakrywka i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie odlewamy zalewę i sałatkę przechowujemy w lodówce.
Sałatkę można podawać skropioną oliwą i oprószoną grubo zmielonym pieprzem lub wymieszaną z majonezem. Świetnie nadaje się do mięs – najlepiej do sznycli oraz schabowych 🙂

Smacznego!

A przy okazji – sposób na idealnego schabowego.

Potrzebujemy:

  • kotlety schabowe i grubości ok 1-1.2 cm
  • świeżo mielony pieprz
  • po szczypcie czosnku granulowanego na każdego kotleta
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • przesiana bułka tarta
  • ćwiartki cytryny
  • 100g masła
  • sól

Schabowe rozbijamy cienko – ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Oprószamy pieprzem i czosnkiem, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2h.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (dobry gatunek, do smażenia). Kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku rozmąconym z mlekiem, a potem w tartej bułce. Solimy. Gdy olej jest gorący, zmniejszamy ogień i dodajemy masło, a gdy się ono rozpuści możemy smażyć kotlety. Smażymy po 2-3 minuty  z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ćwiartką cytryny – lub limonki.

Smacznego!