Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue.

Składniki:

  • 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych
  • 1/2 filiżanki brązowego cukru
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • 2 łyżki oliwy
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki (aby każda zawierała jedną kostkę).
Blendujemy razem pozostałe składniki ze szklanką wody, zalewamy żeberka i odstawiamy na 1-3 dni do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 100 stopni. Żeberka układamy w dość głębokim naczyniu na papierze do pieczenia i smarujemy grubo sosem BBQ. Przykrywamy arkuszem folii aluminiowej i wstawiamy (najlepiej wieczorem) na 12h. Po 10h pieczenia zdejmujemy folię.

Podajemy z sałatką Colesław i ziemniaczkami rozmarynowymi.

Smacznego!