Tarta Waldemara

Moja ulubiona tarta, którą robię zazwyczaj gdy w lodówce zostanie reszta sera pleśniowego i końcówka Chorizo.

Tarta Waldemara

Składniki:

  • Płat kruchego ciasta wystarczający do wyklejenia naczynia
  • Śmietana 18% – ilość zależna od waszego naczynia do tart
  • 2 jajka
  • 8-10 plasterków chorizo
  • papryczki pepperoni do dekoracji
  • ok. 100g sera pleśniowego
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół do kuchni meksykańskiej

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wyklejamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Formę a ciastem wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ziarnami fasoli, lub soi (ja używam właśnie soi). Ciasto pieczemy 15 min, następnie usuwamy papier z wypełnieniem i pieczemy kolejne 10 min. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Jajka miksujemy ze śmietaną i ziołami. Na ciasto nakładamy pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w kostkę plasterki chorizo. Zostawiamy kilka z nich do dekoracji. Formę zalewamy farszem śmietanowo jajkowym, dekorujemy papryczkami chilli i plasterkami chorizo. Pieczemy ok. 30-35 min w temperaturze 180 stopni.

Podajemy na zimno lub gorąco z lampką czerwonego wina.

Smacznego!