Sernik Wiedeński

Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt.

Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński.

Składniki na sernik:

  • kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 5 jaj ( w temperaturze pokojowej)
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Masło i cukier umieszczamy w misie miksera i ucieramy na białą puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po kolei jaja, a następnie łyżka po łyżce twaróg. Cały czas ucierając dodajemy przesiane mąki i miksujemy na bardzo wolnych obrotach do uzyskania jednolitej, dobrze połączonej masy. Staramy się nie ucierać sernika zbyt długo – zbyt mocno napowietrzony urośnie aby potem mocno opaść. Wykładamy sam spód formy (26 cm) papierem do pieczenia i wlewamy do niej masę serową.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni i piec sernik przez 1,5 godziny, bez termoobiegu. Studzimy  przy lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Masa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczamy w śmietance w kąpieli wodnej cały czas mieszając, do osiągnięcia kremowej, dość gęstej masy czekoladowej.

Wyjmujemy sernik z lodówki i zdejmujemy obręcz formy. Polewamy masą czekoladową sernik i schładzamy przez kolejną godzinę do czasu aż masa czekoladowa stężeje.

Smacznego!