Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂

Składniki na sernik:

  • kilogram sera mielonego do sernika
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jaja
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy na bardzo wolnych obrotach do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Masa serowa będzie bardzo rzadka. Dno formy (okrągła 26 cm lub klasyczna blacha do ciasta) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto do formy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni i na jego dnie umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Pieczemy sernik 60 minut, bez termoobiegu. Sernik powinien być prosty ja stół i ścięty w całości – na środku może lekko sprężynować.

Składniki na creme brulee:

  • 4 żółtka jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Śmietankę zagotowujemy i odstawiamy na chwilę aby lekko przestygła. Ucieramy żółtka z cukrem i ekstraktem z wanilii do czasu aż powstanie prawie biała puszysta masa. Powoli wlewamy śmietankę, mieszając całość rózgą kuchenną. Nie polecam mieszać masy mikserem – powstaje na niej pianka, która potem nie wygląda zbyt dobrze na powierzchni creme brulee.

Obniżamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i wyjmujemy z niego naczynie z wodą. Następnie ostrożnie wylewamy masę creme brulee na powierzchnię sernika i wstawiamy do pieczenia na 45 – 60 minut. Masa musi się ściąć po całości – w samym środku może być lekko sprężysta. Gdyby masa się nie ścięła dopiekamy do osiągnięcia wymaganego efektu.

Sernik studzimy na kratce i chłodzimy przez min. 12 godzin w lodówce.

Sernik wyjmujemy z lodówki i przekładamy na paterę. Lekko osuszamy powierzchnię ręcznikiem papierowym i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Cukier karmelizujemy przy pomocy palnika, kroimy i od razu podajemy.

Smacznego!