Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem.
Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku.

Będziemy potrzebowali:

  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 300 g płatów śledziowych – lekko wymoczonych
  • puszkę czerwonej fasolki
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 marynowany korniszon lub parę plasterków ogórka z sałatki szwedzkiej
  • garstkę kiszonej kapusty
  • łyżeczkę musztardy
  • świeżo mielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy, kroimy w grubą kostkę.
Śledzie dobrze osuszamy, kroimy na spore cząstki.
Fasolkę płuczemy i odcedzamy dokładnie. Koperek drobniutko siekamy.

Sos remuladowy możemy przygotować sobie wcześniej aby się przegryzł – przyda się też do innych celów: kanapek, pieczonych mięs, jako składnik dressingów do sałatek.
Odcedzonego ogórka kroimy drobniutko i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, musztardą, majonezem, curry i pieprzem. Całość możemy też zblendować.

Składniki mieszamy delikatnie (najlepiej w docelowym naczyniu), wkładamy do lodówki na 30 min. Opruszamy odrobiną koperku i świeżo mielonego pieprzu.
Podajemy z ciemnym pieczywem.

Smacznego!