Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Bułeczki cynamonowe Kanelbullar

Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 150 g  cukru 15 g świeżych drożdży 150 g masła 200 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu garść orzechów włoskich garść rodzynek otarta skórka z 1 pomarańczy Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. 

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

  Składniki 200 ml zakwasu na mące żytniej razowej 3-4 litry wywaru na warzywach boczek wędzony – około 200-300 g biała kiełbasa – 10 sztuk 4 suszone podgrzybki 200 ml śmietany do zupy 30% pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki 

Karkówka pieczona  z czosnkiem

Karkówka pieczona z czosnkiem

Niezbędne danie na prawie każde polskie święta 🙂 A i na codzień warto mieć własną, pieczoną wędlinę. Dobra na ciepło i na zimno. Składniki: Karkówka 3-3.5 kg – nie za tłusta 10 ząbków czosnku łyżka oleju łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka octu balsamicznego 

Żytni chleb na zakwasie

Żytni chleb na zakwasie

  Składniki: 2 szklanki mąki żytniej 2000 1 szklanka mąki pszennej 550 1 szklanka wody przegotowanej 200g zakwasu łyżeczka soli łyżeczka oliwy łyżka otrębów Mąkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut. Po ogrzaniu maki wlewamy wodę, dodajemy sól 

Baba Wielkanocna

Jest to gościnny przepis Mamy Oli na domową babę 🙂 Składniki 800g mąki tortowej 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 80g drożdży surowych szczypta soli pół kostki roztopionego masła pół litra mleka torebka cukru waniliowego łyżka tartej bułki W jednej misce połowę mąki zalewamy wrzącym mlekiem, w drugiej rozrabiamy 

Kaczka puree nadziewana

Kaczka puree nadziewana

Składniki: kaczka ok 2 kg+ 6 łyżek soli 1/2 kg ziemniaków pół szklanki mleka 1 cebula 100 g wędzonego boczku łyżka majeranku łyżka ziół prowansalskich pieprz cytryna W ok 3 litrach ciepłej wody rozpuszczamy sól. Po wystudzeniu solanki umieszczamy w niej kaczkę na 8-24h. Kaczkę