Święta

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki: 250 g suchego maku 4 średnie jabłka 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 czubate łyżki kaszy manny 150 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. […]

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha […]

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem. Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku. Będziemy potrzebowali: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g […]

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się […]

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka […]

Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt. Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński. Składniki na sernik: kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej) 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 jaj ( w temperaturze […]

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu. Składniki: Surowy boczek bez skóry 2 łyżki oleju 10 ząbków czosnku 100 g suszonych śliwek 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka […]

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki […]

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. […]

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem i groszkiem oraz słodką nutą 🙂 Składniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka gotowanego groszku zielonego 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku garstka namoczonych rodzynek 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego – jest bez cukru) 1 łyżeczka […]

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

„…smalec ze świni listopadowej…” – stoi zapisane w starym zeszycie kuchennym mojej mamy. Zeszyt z przepisami jest poklejony taśmą klejącą i miejscami podarty, ma plamy z masła, kremów, sosów oraz pewnie tego smalcu. Zaraz za przepisem na biszkopt znajduje się, liczący sobie ponad 100 lat, […]

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia […]

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to kolejny ze smaków dzieciństwa Oli. Dodajmy do tego śliwki węgierki i w pamięci pojawia się obraz słonecznego, wrześniowego popołudnia, babie lato i sadek na tyłach ogrodu babci. Żadna niedziela nie mogła się obyć bez rosołu, tak jak wakacyjne popołudnia były […]

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, […]

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała. Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat… Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest […]

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Barszcz Ukraiński na domowym zakwasie

Większość z nas kojarzy często barszcz ukraiński, jako danie z mrożonki, niezbyt smaczne ale całkiem tanie. Co jest pochodzenia, to podejrzewam że jest równie ukraiński, jak ryba po grecku jest grecka. W jego prawdziwej wersji, o której przeczytacie poniżej zgadza się jedno – jest tani! […]

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Składniki: 25 g drożdży 300 g mąki 2 jajka 1/3 litra mleka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru szczypta soli śledź w oliwie pikle tłuszcz do smażenia Mleko ogrzewamy, masło rozpuszczamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka, mąkę, drożdże, mleko, cukier i sól miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na […]

Mikołaj zawitał do CK

Mikołaj zawitał do CK

  Ciekawa Kuchnia była grzeczna w tym roku – pomimo, że są tacy co twierdzą inaczej 😛 – i w nagrodę za swoją ciężką pracę przy palnikach kuchennych otrzymała przepiękny prezent od Mikołaja z samej Laponii :-D. A tak zupełnie na serio, od niezwykle uzdolnionej […]

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików. Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole. Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy. Ciasto: 450 g mąki 150 ml ciepłego […]

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Klasyka gatunku! Zrazy wołowe to wspaniały sposób na wołowinę, a do tego danie absolutnie nie traci na odgrzewaniu (nawet w mikrofali). Dzięki temu możecie zraziki zabierać do pracy i cieszyć się domowym jedzonkiem. Składniki: kawałek wołowiny – ok. 600 g (najlepiej karku) – kawałek na […]