Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Sezon szparagowy trwa krótko, ale warto czerpać wtedy całymi garściami (szparagów). Choć preferujemy szparagi zielone, to krem z białych szparagów jest u nas kilka razy w sezonie! Składniki: pęczek białych szparagów 1 litr bulionu szklanka białego wina 1 spora cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy 

Botwinka

Botwinka

Wspaniała wiosenna zupa – lekka i zdrowa! Składniki: 2 litry wywaru z drobiu – może być kurczak lub kaczka duża marchew duża pietruszka kawałek selera 2 pęczki botwinki sól, pieprz, lubczyk 2 ząbki czosnku cytryna pęczek koperku śmietana 30% – 200 ml jajka gotowane na 

Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie

  Składniki 200 ml zakwasu na mące żytniej razowej 3-4 litry wywaru na warzywach boczek wędzony – około 200-300 g biała kiełbasa – 10 sztuk 4 suszone podgrzybki 200 ml śmietany do zupy 30% pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki 

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Dlaczego ta zupa gulaszowa jest węgiersko-czeska? Węgierska wersja zupy zawiera, podobnie jak gulasz wołowinę, paprykę i chilli, ziemniaki i inne warzywa. Wersja czeska jest czymś w rodzaju gęstego sosu gotowanego często na mielonej wieprzowinie, z dodatkiem kminku. Obydwie są pyszne, ale kompletnie odmienne, ja zaś postanowiłem połączyć z obu to 

Krem z porów z błękitnym serem

Krem z porów z błękitnym serem

Prosta w przygotowaniu zupa krem, która jest bardzo smaczna i pożywna. Składniki: 8 porów (tylko białe części) – ja kupuję paczkowane – wtedy mam tylko białe części. 0,75 l bulionu 100 g sera pleśniowego – u mnie jak zwykle Lazur szklaneczka białego wina łyżka oliwy 

Peperonata

Peperonata przypomina nieco węgierskie leczo, ale jest prostsze i lżejsze. Składniki: 4 duże papryki w różnych kolorach 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 cebule garść czarnych oliwek pęczek bazylii sól i pieprz łyżka oliwy Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie aż zmięknie. Paprykę 

Krem pomidorowy z suszonymi pomidorami

Składniki: puszka pomidorów bez skórki łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 marchewki 150g suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia) lub łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Kotanyi (nie zawiera glutaminianu) płaska łyżeczka soli pieprz 1 litr bulionu 1 cebula łyżeczka oliwy tarty parmezan świeża bazylia (do 

Francuski krem cebulowy

Składniki: 5-6 dorodnych cebul ok. litr bulionu 100ml białego wina pół łyżeczki tymianku sok z 1/4 cytryny sól pieprz łyżka oliwy 1 listek laurowy 100g tartego parmezanu odrobina natki pietruszki Cebulę kroimy dość grubo i smażymy w sporym rondelku na oliwie. Aby szybciej puściła sok,