Jagodzianki francuskie

Jagodzianki francuskie

Sezon jagodowy trwa! Jagodzianki francuskie zrobicie szybko i super łatwo! To się nie może nie udać 🙂 Składniki na 8 szt: 200 g jagód rolka ciasta francuskiego kwadratowa po 50 g cukru białego i brązowego jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej Jagody delikatnie mieszamy z białym cukrem 

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Sezon jagodowy w pełni, lasy wokół nas są pełne jagód, dzięki czemu każdy poranny spacer po lesie daje nam conajmniej pół litra tych pysznych owoców. Co zatem zrobić z jagodami? Np lody jagodowe! Składniki 300 g jagód 300 ml śmietanki 30% 100 ml wody 80 

Francuskie ciastka z truskawkami

Francuskie ciastka z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni! Z tej okazji warto upiec łatwe i szybkie, francuskie ciasta z truskawkami! Składniki: rolka ciasta francuskiego – najlepiej kwadratowego 250 g truskawek łyżka mąki jajko cukier Truskawki myjemy, siekamy dość drobno (ale nie na mus). Dodajemy cukier (ok 3 łyżki) i 

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik na kruchym spodzie

Makosernik to smak dzieciństwa. Wakacji i ferii spędzanych na działce w pobliżu miasteczka Różan. W Różanie, w czasach PRL działała jedna cukiernia przy rynku, a w jej ofercie były dwie pozycje stałe (kruche ciasteczka i makosernik) oraz dwie sezonowe (jagodzianki i lody z automatu). Wskutek 

Pastéis de nata

Pastéis de nata

Jeśli byliście kiedykolwiek w Portugalii i nie spróbowaliście Pastéis de nata (zwanego też u nas Belemki), macie poważny brak do uzupełnienia. Jeśli macie możliwość, lećcie do Lisbony, wybierzcie się do Belem, a tam bez trudy znajdziecie kolebkę Pastéis de nata – cukiernię Pastéis de Belém lub 

Mufinki z liczi i kajmakiem

Mufinki z liczi i kajmakiem

Banalny przepis na mufinki z liczi i kajmakiem – liczi i kajmak możecie zastąpić innymi owocami, konfiturą, czekoladą – co tylko macie 🙂 Składniki: 2 szklanki mąki 2 jaja pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka pól szklanki oleju Liczi obieramy i usuwamy 

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik Dyniowy Korzenny

Sernik dyniowy korzenny to sernik nieco inaczej – dzięki dyni bardziej puszysty, dzięki przyprawom aromatyczny i kuszący! Składniki: 1 kg sera 2-krotnie mielonego 500 g pulpy dyniowej Szklanka (240g) cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 jaja Przyprawy korzenne do piernika/grzańca – 

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki: 250 g suchego maku 4 średnie jabłka 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 czubate łyżki kaszy manny 150 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. 

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka 

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Składniki na 12 babeczek: 115 g masła 115 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady ciemnej 70% 60 ml mleka 60 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiewamy 

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. 

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny. Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale. U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz 

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

„…smalec ze świni listopadowej…” – stoi zapisane w starym zeszycie kuchennym mojej mamy. Zeszyt z przepisami jest poklejony taśmą klejącą i miejscami podarty, ma plamy z masła, kremów, sosów oraz pewnie tego smalcu. Zaraz za przepisem na biszkopt znajduje się, liczący sobie ponad 100 lat, 

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia 

Tiramisu

Tiramisu

Składniki: 4 jajka 3 łyzki drobnego cukru  3  x 250 gramowe serki mascarpone biszkopciki ( najlepiej aby były to tzw. kocie języczki, ale zwyczajne biszkopciki też się nadadzą) szklanka mocnej kawy likier Amaretto – 50 ml Umówmy się – Tiramisu nie trzeba przedstawiać 🙂 Wszystkie 

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to kolejny ze smaków dzieciństwa Oli. Dodajmy do tego śliwki węgierki i w pamięci pojawia się obraz słonecznego, wrześniowego popołudnia, babie lato i sadek na tyłach ogrodu babci. Żadna niedziela nie mogła się obyć bez rosołu, tak jak wakacyjne popołudnia były 

Ciasto na deszczowe popołudnie

Ciasto na deszczowe popołudnie

Składniki: 150 g masła szczypta soli 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru owoce według uznania (u nas maliny i borówki) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Masło i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy jajka, jedno po 

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia. Fantastyczne ciasto zainspirowane tym przepisem. W wykonaniu Oli jest bezkonkurencyjne 🙂 Składniki: rolka kruchego ciasta 600 g malin (najlepiej świeżych, ale możemy użyć tez mrożonych) 3 malinowe galaretki na 500 ml wody 3 szklanki wrzącej wody 500 ml śmietanki 30%+ (porządnie schłodzona) 250 

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50