Desery

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki: 250 g suchego maku 4 średnie jabłka 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 czubate łyżki kaszy manny 150 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. […]

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka […]

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Składniki na 12 babeczek: 115 g masła 115 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady ciemnej 70% 60 ml mleka 60 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiewamy […]

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. […]

Wiosenny Tort Cytrynowy

Wiosenny Tort Cytrynowy

Słońce nastraja Olę do eksperymentów w kuchni oraz do pieczenia. Co zrobić kiedy słoneczko świeci, ptaszki śpiewają a za oknem wiosna? To proste. Tort cytrynowy. Pachnie obłędnie, wygląda świetnie, smakuje mistrzowsko. Jest prosty, szybki i efektowny. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 […]

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Przed Państwem Tort Tęczowy. Prosty, szybki i efektowny. Wzbudzi zachwyt wśród dzieci – doskonale sprawdza się jako tort urodzinowy na kinderbale. U dorosłych podniesie włosy na głowach – i pchnie Was co prędzej w stronę czytania etykietek na farbkach jadalnych 🙂 Po zasięgnięciu porad oraz […]

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

100-letnia świnia listopadowa, czyli o Pierniku Świątecznym słów kilka…

„…smalec ze świni listopadowej…” – stoi zapisane w starym zeszycie kuchennym mojej mamy. Zeszyt z przepisami jest poklejony taśmą klejącą i miejscami podarty, ma plamy z masła, kremów, sosów oraz pewnie tego smalcu. Zaraz za przepisem na biszkopt znajduje się, liczący sobie ponad 100 lat, […]

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia […]

Tiramisu

Tiramisu

Składniki: 4 jajka 3 łyzki drobnego cukru  3  x 250 gramowe serki mascarpone biszkopciki ( najlepiej aby były to tzw. kocie języczki, ale zwyczajne biszkopciki też się nadadzą) szklanka mocnej kawy likier Amaretto – 50 ml Umówmy się – Tiramisu nie trzeba przedstawiać 🙂 Wszystkie […]

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką

Placek ze śliwkami i kruszonką to kolejny ze smaków dzieciństwa Oli. Dodajmy do tego śliwki węgierki i w pamięci pojawia się obraz słonecznego, wrześniowego popołudnia, babie lato i sadek na tyłach ogrodu babci. Żadna niedziela nie mogła się obyć bez rosołu, tak jak wakacyjne popołudnia były […]

Ciasto na deszczowe popołudnie

Ciasto na deszczowe popołudnie

Składniki: 150 g masła szczypta soli 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru owoce według uznania (u nas maliny i borówki) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania Masło i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy jajka, jedno po […]

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia

Malinowa Rapsodia. Fantastyczne ciasto zainspirowane tym przepisem. W wykonaniu Oli jest bezkonkurencyjne 🙂 Składniki: rolka kruchego ciasta 600 g malin (najlepiej świeżych, ale możemy użyć tez mrożonych) 3 malinowe galaretki na 500 ml wody 3 szklanki wrzącej wody 500 ml śmietanki 30%+ (porządnie schłodzona) 250 […]

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Pavlowa, królowa bez! Ten wykwintny deser wymaga więcej czasu i zachodu, ale jest warty każdej poświęconej mu chwili. Składniki na dwie bezy: 10 świeżych jaj 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 250 g cukru pudru Składniki na masę: 750 g serka mascarpone 50 […]

Mango Lassi

Mango Lassi

Składniki: Dojrzałe mango Mały jogurt naturalny Kilka kostek lodu Szczypta kardamonu Mango obieramy ze skórki, oraz usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. W blenderze najpierw kruszymy lód, następnie dodajemy mango, jogurt i kardamon. Można też dodać mleka, jeśli lubicie bardziej rzadkie koktajle. Całość blendujemy […]

Maliny z rumem

Maliny z rumem

Składniki: 1 kg malin żelfix z cukrem w wersji na 1 kg owoców 6 łyżek białego rumu sok z jednej cytryny Przebrane maliny (często zdarzają się lekko zmurszałe) umieszczamy w rondelku razem z żelfiksem. Po ok 3 minutach dodajemy sok z cytryny. Gdy na malinach […]

Kolory Smoothie: Biały

Kolory Smoothie: Biały

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 1/2 żółtego melona 1 gruszka 1 banan gruby plaster świeżego ananasa Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji. Smoothie wlewamy do szklanek i zaopatrujemy w grube słomki. Smacznego!

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto

Składniki na dżem: 2 kg truskawek 2 szklanki ksylitolu lub 4 szklanki cukru sok z jednej limonki sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny 8 łyżek likieru Amaretto Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki – lepiej mieć ich nieco więcej, […]

Kolory Smoothie: Fioletowy

Kolory Smoothie: Fioletowy

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: Garść malin Duża garść borówek Dwie duże garście truskawek 1 gruszka 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do […]

Kolory Smoothie: Żółty

Kolory Smoothie: Żółty

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 2 banany 1 dojrzałe, duże mango 2 grube plastry świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do […]

Kolory Smoothie: Czerwony

Kolory Smoothie: Czerwony

Owoce i warzywa, których mamy zamiar użyć, schłodźmy wcześniej w lodówce. Składniki: 250g truskawek 2 jabłka 1 gruszka gruby plaster świeżego ananasa 1/4 szklanki wody mineralnej lub pół szklanki kostek lodu Wszystkie składniki miksujemy (najlepiej w blenderze) aż do uzyskania kremowej konsystencji, wlewamy do szklanek […]