Przepisy

Chaczapuri Adżarskie

Chaczapuri Adżarskie

Mimo że nie byliśmy (jeszcze) w Gruzji, to pokochaliśmy chaczapuri, czyli gruzińskie wypieki z przeróżnymi nadzieniami. W Polsce, podobnie jak w samej Gruzji, chaczapuri może przybierać przeróżne postaci – od okrągłego dużego placka, który kroi się i je podobnie do pizzy, kieszonek z nadzieniem mięsnym, […]

Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

Składniki: 250 g suchego maku 4 średnie jabłka 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 czubate łyżki kaszy manny 150 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, figi, suszone morele) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mak zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na noc. […]

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone […]

Dorada z rusztu

Dorada z rusztu

Gdy znudzą się już kiełbaski, karków, kaszanki i szaszłyki, sięgnij po rybę a na pewno się nie rozczarujesz. Dorada z rusztu podbije serca i żołądki. Składniki: 2 średnie dorady 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól pieprz po szczypcie: suszona papryka, […]

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha […]

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę. Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone. Będziemy potrzebować: 200 g mięsa z kurczaka solidną garść świeżego i dobrze […]

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem. Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku. Będziemy potrzebowali: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g […]

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się […]

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce […]

Steki z tuńczyka

Steki z tuńczyka

Nasze pierwsze doświadczenia ze stekiem z tuńczyka były słabe – bardzo słabe. Zamówiliśmy po takowym steku w jednej z sieciówek rybnych – nie powiem o którą chodzi, mogę jednak zdradzić że jej nazwa zaczyna się na N a kończy na H 🙂 Steki, które dostaliśmy […]

Sernik Creme Brulee

Sernik Creme Brulee

Inspirację do upieczenia tego sernika znalazłam na świetnym blogu mojewypieki.com. Pozwoliłam sobie trochę zmodyfikować przepis na sam sernik – oryginalny był dla mnie za słodki 🙂 Składniki na sernik: kilogram sera mielonego do sernika 250 g serka mascarpone puszka 400 ml słodkiego mleka skondensowanego łyżka […]

Sernik Wiedeński

Sernik Wiedeński

Klasyczny, prosty, elegancki i zawsze na czasie. Najlepszy przyjaciel kawy popołudniowej, znakomity na imieniny, ozdoba stołu podczas świąt. Proszę Państwa oto Sernik Wiedeński. Składniki na sernik: kilogram sera drobno zmielonego ( w temperaturze pokojowej) 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 jaj ( w temperaturze […]

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce. Składniki: 1/4 dyni piżmowej pęczek zielonych szparagów 3-4 buraki sok z 1 limonki ząbek czosnku garść łuskanych pestek dyni kilka garści rukoli 100 ml oliwy 100 ml płynnego miodu 50 ml octu balsamicznego 4 łyżeczki […]

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu. Składniki: Surowy boczek bez skóry 2 łyżki oleju 10 ząbków czosnku 100 g suszonych śliwek 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka […]

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Składniki na 12 babeczek: 115 g masła 115 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g czekolady ciemnej 70% 60 ml mleka 60 ml śmietany kremówki 30% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiewamy […]

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na […]

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue (BBQ)

Żeberka Barbecue, podobnie jak Pulled Pork należą do amerykańskiej tradycji Barbecue, czyli długiego pieczenia mięs w niskiej temperaturze, aby mięso rozpływało się ustach. Aby przygotować żeberka barbecue, będziemy też potrzebować sos barbecue. Składniki: 1 kg przerośniętych żeberek, niezbyt chudych 1/2 filiżanki brązowego cukru 2 łyżki […]

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław jest idealna do grilla, pieczonych mięs i ryb. Słodka, ale wyrazista w smaku. Składniki: Główka białej kapusty 3 marchewki 3 łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 300 g majonezu sól i pieprz Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy. Dodajemy cukier, […]

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ) idealnie pasuje do różnych dań mięsnych i warzyw. Urzeknie Was słodyczą i delikatnym zapachem wędzonki. Doskonale uzupełni inne dania BBQ. Składniki: 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżki brązowego cukru lub miodu garść suszonych śliwek 3 łyżki sosu Worcesteire 2 łyżki sosu […]

Biszkopt rzucany

Biszkopt rzucany

Biszkopt absolutnie bezbłędny. Niezależnie od humoru, pory roku, pory dnia czy nocy, warunków atmosferycznych – zawsze się udaje. Klasyczny, pełen wdzięku i majestatu. Pasuje do bitej śmietany jak i zwykłego dżemu. Świetnie wygląda jako tort ślubny i jeszcze lepiej jako letni deser ze świeżymi owocami. […]