Warzywa

Tarta kura / grzyby / żurawina

Tarta kura / grzyby / żurawina

Idealny przepis na zagospodarowanie mięska z rosołu 🙂 O każdy kawałek tej tarty będziecie walczyć! Składniki: płat kruchego ciasta 1/2 kg mięsa z kury rosołowej, która gotowała się 4-6h (tak, to nie żart) 100g grzybów leśnych – najlepiej świeżych, ale mogą być suszone – namoczone […]

Dorada z rusztu

Dorada z rusztu

Gdy znudzą się już kiełbaski, karków, kaszanki i szaszłyki, sięgnij po rybę a na pewno się nie rozczarujesz. Dorada z rusztu podbije serca i żołądki. Składniki: 2 średnie dorady 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól pieprz po szczypcie: suszona papryka, […]

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha […]

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Sałatka z kurczakiem i rozmarynowymi orzechami

Gdy zostanie wam nieco mięsa z pieczonego kurczaka, warto zrobić z niego sałatkę. Dobry przepis na pieczonego kurczaka znajdziecie tu, a na orzeszki rozmarynowe tu – obydwa składniki należy mieć gotowe i wystudzone. Będziemy potrzebować: 200 g mięsa z kurczaka solidną garść świeżego i dobrze […]

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem. Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku. Będziemy potrzebowali: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g […]

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się […]

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce […]

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sałatka Szparagi/Dynia/Burak

Sezon szparagowy trwa – korzystajmy więc. Dziś szparagi w sałatce. Składniki: 1/4 dyni piżmowej pęczek zielonych szparagów 3-4 buraki sok z 1 limonki ząbek czosnku garść łuskanych pestek dyni kilka garści rukoli 100 ml oliwy 100 ml płynnego miodu 50 ml octu balsamicznego 4 łyżeczki […]

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na […]

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław (coleslav)

Sałatka Colesław jest idealna do grilla, pieczonych mięs i ryb. Słodka, ale wyrazista w smaku. Składniki: Główka białej kapusty 3 marchewki 3 łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 300 g majonezu sól i pieprz Kapustę szatkujemy drobno, marchewkę ścieramy. Dodajemy cukier, […]

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ)

Sos Barbecue (BBQ) idealnie pasuje do różnych dań mięsnych i warzyw. Urzeknie Was słodyczą i delikatnym zapachem wędzonki. Doskonale uzupełni inne dania BBQ. Składniki: 2 puszki pomidorów bez skórki 3 łyżki brązowego cukru lub miodu garść suszonych śliwek 3 łyżki sosu Worcesteire 2 łyżki sosu […]

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem i groszkiem oraz słodką nutą 🙂 Składniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka gotowanego groszku zielonego 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku garstka namoczonych rodzynek 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego – jest bez cukru) 1 łyżeczka […]

Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu

Sałatka z fetą, persymoną i owocami kaparu

Persymona zwana też kaki to owoc hebanowca. Jest bardzo zdrowy, wygląda trochę jak pomidor, ale nie ma w środku pestek i wody – sam miąższ. Idealnie uzupełni sałatkę z kwaśnymi (kapary) i słonymi (feta) dodatkami. Składniki: 1 owoc kaki miks sałat 1 ogórek zielony 120g […]

Krem z groszku

Krem z groszku

Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku 1 spora cebula 1 listek laurowy łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 litr bulionu łyżeczka soku z cytryny Na oliwę wrzucamy dość grubo poszatkowaną cebulę, solimy i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy bulion, groszek, gałkę i […]

Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: Pół sporej dyni 2 średnie cebule pół łyżeczki curry pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta suszonego korzenia lubczyku sok z połowy cytryny szczypta chilli sól prażone pestki dyni opcjonalnie, odrobina oleju sezamowego Krem z dyni z prażonymi pestkami i chilli jest rozgrzeje Was i […]

Korzenny sernik dyniowy

Korzenny sernik dyniowy

  Pure z dyni: 1,5 kg dyni ( porcja do sernika) Wykonanie: Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia […]

Biały Chłodnik

Biały Chłodnik

Bez gotowania, raz-dwa i gotowe! Składniki: 1 litr kefiru 2 pęczki rzodkiewki 4 ogórki zielone pęczek szczypiorku pęczek koperku sól pieprz szczypta mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie) Ogórki obieramy, rzodkiewki płuczemy. Rzodkiewki i ogórki siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek. Solimy i […]

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, […]

Krem z batatów

Krem z batatów

Składniki: 1 kg batatów 1 marchewka z bulionu kilka gałązek tymianku dwie łyżki oliwy z oliwek 0.5 litra bulionu warzywnego serek kozi lub ricotta sól morska i świeżo mielony pieprz sok z cytryny Bataty myjemy, kroimy w ćwiartki, układamy na blasze, skrapiamy oliwą i solimy. […]

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Wegańskie propozycje śniadaniowe

Czyli pasztet z czarnej fasoli i pasta z soczewicy i chilli. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasem (szczególnie w sezonie grillowym) trzeba sobie zrobić warzywny detoks i popróbować nowych smaków. Pasta doskonale zastąpi nam serki do smarowania, a pasztet jest smaczny i bardzo sycący. Składniki […]