Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami

Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami

Pizza Neapolitana z wędzonym karmazynem i szparagami. Pewności oczywiście nie mamy, ale mamy przekonanie graniczące z pewnością że jest to pierwsza taka pizza na świecie 🙂 Przygotowanie jest nieco czasochłonne (jeśli chcielibyście odtworzyć dokładnie pizze ze zdjęcia), ale karmazyna można z powodzeniem zastąpić inną wędzoną 

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Przepis z gatunku: danie na spontanie! Czyli przegląd szafki i lodówki i co by tu zjeść na szybko 🙂 Truflowe spaghetti zastąpicie bez problemu dowolnym innym makaronem. Składniki: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie truflowej szklimy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę 

Tagliatelle z kałamarnicą

Tagliatelle z kałamarnicą

Nie samymi grzybami człowiek żyje, czasem też zatęskni za morzem. Najlepiej takim ciepłym, południowym, pełnym dobrych owoców morza 🙂 Gdy uda nam się znaleźć kałamarnicę w dobrej cenie, trzeba jej zapewnić dobrą oprawę. Tagliatelle z kałamarnicą to danie szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki na 

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy demi glace

Pstrąg tęczowy (łososiowy) to pyszna i tańsza alternatywa dla łososia, którą przygotujemy łatwo na wiele sposobów. Wersja na dziś: Pstrąg tęczowy demi glace / pyry z gzikiem. Ale co to jest ten demi glace? To sos, baza sosu, jeden by by robić je wszystkie – 

Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem

Szczupak z sosem grzybowym, z chilli i rozmarynem

Ryby lubią grzyby! Ta stara prawda idealnie sprawdzi się gdy na stół wjedzie szczupak z sosem grzybowym z chill i rozmarynem. Ostatnio zauważyliśmy że rozmaryn bardzo lubi się z grzybami – szczególnie z kurkami, ale nie tylko. Składniki: 0.5 kg filetu szczupaka – mogą też 

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz z kurkami i szczypiorkiem

Łupacz to mało znany u nas kuzyn Dorsza, który jest bardzo popularny w krajach anglosaskich – jako główny składnik Fish & Chips. Z uwagi na trwający sezon kurkowy, przed Wami Łupacz z kurkami i szczypiorkiem – czyli Fish & Chanterelles 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu 

Pstrąg z penne w sosie koperkowym

Pstrąg z penne w sosie koperkowym

Gdy zostanie Wam penne i nieco koperku… 🙂 Składniki: 0.5 kg filetu pstrąga 200 g penne ugotowanego al dente 100 ml śmietany 30% 1/2 pęczka koperku drobniutko posiekanego 50 g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego szczypta chilli 2 ząbki czosnku sól i świeżo mielony pieprz 

Dorsz z kurkami i vinho verde

Dorsz z kurkami i vinho verde

Przepis banalny w swej prostocie, łatwy do przygotowania, dający wspaniale doznania smakowe. Dorsz z kurkami i vinho verde podbije Wasze podniebienia 🙂 Składniki: 300 g filetu z dorsza 300 g kurek butelka vinho verde 100 g masła 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia dorsza olej 

Kałamarnica na maśle

Kałamarnica na maśle

To bardzo prosty przepis. W podobny sposób możecie przygotować też ośmiornicę, kalmary, mątwy. Kałamarnica na maśle pozwoli przekonać do owoców morza nieprzekonanych 🙂 Składniki: pół kilograma kałamarnicy – najlepiej macki 🙂 50 g masła 2 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki świeżo mielony pieprz szczypta 

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie

Szczupak w śmietanie to pyszne danie, którym zrobicie wrażenia na rodzinie i znajomych. Nie jest to wymagający przepis, a będziecie zachwyceni. Przepis pasuje też do innych ryb – takich mniej tłustych 🙂 Składniki: 1 spory szczupak 100 g mąki 300 ml śmietany kremówki olej do 

Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Tagliatelle z krewetkami i szparagami

Łatwe w przygotowaniu, pyszne i aromatyczne Tagliatelle z krewetkami i szparagami. Składniki: 20 świeżych krewetek (lub mrożonych, ważne aby nie były przegotowane) 2 ząbki czosnku mała cebula mała słodka papryka ¼ małej cukinii 1/2 pęczka szparagów fioletowych  i 1/2 szparagów zielonych 2 łyżki masła zwykłego 

Dorada z rusztu

Dorada z rusztu

Gdy znudzą się już kiełbaski, karków, kaszanki i szaszłyki, sięgnij po rybę a na pewno się nie rozczarujesz. Dorada z rusztu podbije serca i żołądki. Składniki: 2 średnie dorady 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól pieprz po szczypcie: suszona papryka, 

Pstrąg w galarecie

Pstrąg w galarecie

  Tak przygotowany pstrąg w galarecie będzie hitem świątecznego stołu i przekona niejednego rybo-sceptyka – za sprawą wyrafinowanego smaku, jak również braku ości! Jeśli na Waszym stole nie może zabraknąć ryby w galarecie, a operacja na tradycyjnym karpiu po żydowsku nie bardzo się Wam uśmiecha 

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Sałatka śledziowa z remuladowym sosem

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, od zawsze. Jednak ulubioną potrawą jest ta sałatka śledziowa – taki Kartofeln Salad ze śledziem. Lata temu skosztowałem jej po raz pierwszy u mojego brata i pokochałem od samego początku. Będziemy potrzebowali: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 300 g 

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się 

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce 

Steki z tuńczyka

Steki z tuńczyka

Nasze pierwsze doświadczenia ze stekiem z tuńczyka były słabe – bardzo słabe. Zamówiliśmy po takowym steku w jednej z sieciówek rybnych – nie powiem o którą chodzi, mogę jednak zdradzić że jej nazwa zaczyna się na N a kończy na H 🙂Steki, które dostaliśmy były 

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem i groszkiem oraz słodką nutą 🙂 Składniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka gotowanego groszku zielonego 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku garstka namoczonych rodzynek 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego – jest bez cukru) 1 łyżeczka 

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, 

Tarta pimientos de padron

Tarta pimientos de padron

Papryczki pimientos de padron poznaliśmy w tym roku na Lanzarote. Są łagodne, ale bardzo aromatyczne. Hiszpanie jedzą je zazwyczaj jako jeden z tapasów. Usmażone i posypane grubo mieloną solą. Na wyspach kanaryjskich dostaniecie do nich narodowy sos – Mojo. U nas niestety papryczki te są