Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami

Tarta z szarpaną gęsiną i śliwkami to pyszny i łatwy sposób na zagospodarowanie resztek szarpanego czy pieczonego mięska. U nas jest to gęsina tym razem, ale szarpana wieprzowina czy wołowina sprawdzą się doskonale 🙂 Składniki na ciasto: Wkładamy wszystkie składniki do miski miksera i wyrabiam 

Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Skrzydełka w sosie Siracha BBQ

Słodkie, pikantne, pełne smaku – takie właśnie są skrzydełka w sosie Siracha BBQ. Danie z gatunku – palce lizać! Składniki: Skrzydełkom ucinamy lotki i kroimy je na dwie części. Zioła i przyprawy mieszamy z oliwą i smarujemy skrzydełka. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki 

Gęś pieczona z szarą renetą

Gęś pieczona z szarą renetą

Idealne listopadowe danie – gęś pieczona z szarą renetą. Przygotowanie jest proste, ale wymaga kilku dni oraz specjalnego naczynia – gęsiarki 🙂 Składniki: Gęś myjemy i umieszczamy w solance na 48 h – solanka to 5 łyżek soli peklowej na 5 l wody.Na 24h przed 

Grzybowe risotto z kotlecikiem jagnięcym

Grzybowe risotto z kotlecikiem jagnięcym

Grzybowe risotto to idealne podsumowanie sezonu grzybowego, a kotlecik jagnięcy… jest zawsze dobrym pomysłem! 🙂 Składniki: 200 g grzybów leśnych 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g ryżu carnaroli lub arborio 0.5 l wywaru warzywnego szklanka białego wina 100 g masła 100 ml śmietanki 

Policzki wołowe z polentą

Policzki wołowe z polentą

Na dworze robi się chłodniej, a nasze organizmy domagają się bardziej konkretnego jedzenia. Tu idealnie pasują policzki wołowe z polentą. Polenta, czyli kaszka kukurydziana vel mamałyga (tak nazywa się w Rumunii) doskonale sprawdza się jako sycący dodatek do dań z sosem. Tyle tytułem wstępu, a 

Tonkotsu ramen

Tonkotsu ramen

Staliśmy się fanami ramenu. Przełomem było trafienie na tonkotsu ramen, w jednym z warszawskich modnych miejsc. Gęsty, aromatyczny i nieklarowny – taki właśnie przypadł nam do gustu. Tonkotsu znaczy wprost: kości wieprzowe – i to jest podstawa dobrego ramenu. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale absolutnie 

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek z pikantną wołowiną i fasolą

Burek to prosta w przygotowaniu przekąska, którą bez problemu przyrządzicie sami we własnej kuchni. Burek z pikantną wołowiną i fasolą sprawdzi się doskonale na imprezie, lub jako lunch do pracy. Składniki: 6 płatów ciasta filo 4 łyżki masła 100 ml mleka jajko 200 g mielonej 

Pasta all Norcina

Pasta all Norcina

Pasta alla Norcina jest jednym z najbardziej niedocenionych dań kuchni włoskiej. Pochodzi z regionu Norcia, słynącego z wyrobów wędliniarskich, kiełbas, salami itd. I defacto przepis ten zawiera w sobie białą kiełbasę 🙂 U nas była to spontaniczna akcja, podczas robienia domowej białej kiełbasy na święta, 

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Strusie jajo w burgerze i bekonie

Po raz pierwszy, przypadkowo w Ciekawej Kuchni pojawiło się strusie jajo. I co dalej? Zaczęliśmy szukać przepisów, ale jajecznica, czy potraktowanie tego okazu technicznie – np jako składnik ciasta kruchego wydało nam się zbyt banalne. Zatem z połączenia przepisów na scotish egg, beercan burger itp 

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Pilaw z wołowiną i kus-kus

Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂 Składniki: 400 g wołowiny gulaszowej 3 spore 

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂 Składniki: 500 g makaronu papardelle opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony” 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę 100 g mascarpone 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Beef Wellington

Beef Wellington

Beef Wellington to danie bardziej wymagające – zarówno czasowo jak i finansowo, ale warte wypróbowania, pyszne i robiące niesamowite wrażenie 🙂 Składniki: 1 kg polędwicy wołowej (może być mniej) rolka ciasta francuskiego 250 g grzybów leśnych lub pieczarek 1 duża cebula 10 plasterków szynki parmeńskiej, 

Wędzona szynka z indyka sous-vide

Wędzona szynka z indyka sous-vide

Nie ma jak domowa wędlina 🙂 Wiesz z czego powstała, jak powstała, znasz jej świeżość i skład. Oczywiście, przygotowanie domowych wędlin jest często czasochłonne, pracochłonne i wymaga wcześniejszego zainwestowania w niecodzienne sprzęty, ale efekty rekompensują te niedogodności. Ten przepis jest dość zaawansowany (mimo że realnie 

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy w sosie musztardowym

Ozorek wołowy jest pyszny i delikatny. A ozorek wołowy w sosie musztardowym, to niebo w gębie 🙂 Składniki: Ozorek wołowy ok 1,6 – 2 kg wagi Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) Mała cebula sól, pieprz, listek laurowy 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 350 ml 

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

  Domowa biała kiełbasa bije na głowę te, które można kupić. Z prostej przyczyny – zawiera tylko mięso i przyprawy, bez konserwantów, wypełniaczy i innych niefajnych składników. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej bez kości 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 0,5 kg słoniny 4 sporych 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Pajda Szlachecka

Pajda Szlachecka

Pajda to typowy polski street food, a raczej festyn-food, odpust-food tudzież święto-zmarłych-food… Najcześciej pod tym hasłem kryje się solidna kroma wiejskiego chleba posmarowana suto smalcem i udekorowana ogórkiem kiszonym. Ale pajdę można też spotkać w wersji na ciepło i taką też chcę Wam dziś zaprezentować. 

Pastrami

Pastrami

Pastrami zostało wymyślone przez rumuńskich emigrantów w USA i jest jedną z najlepszych rzeczy jakie możecie zrobić mostka wołowego. Łatwo nie będzie! Przygotowanie pastrami trzeba zaplanować z wyprzedzeniem – co najmniej 2 tygodniowym. Z mało popularnych, ale bardzo przydatnych akcesoriów będziemy potrzebować nastrzykiwarki do mięsa.