Burger z Halloumi i szparagami

Burger z Halloumi i szparagami

Sezon szparagowy w trakcie! Dziś biało-zielona propozycja wegetariańska – burger z halloumi i szparagami – prosty, pyszny i sycący 🙂 Składniki: bułka burgerowa – najlepiej z tego przepisu 1 duży plaster sera halloumi garść zielonych szparagów garść rukoli sos remulada prażona cebulka oliwa Szparagi obieramy 

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Sałatka z tuńczyka i soczewicy

Ta sałatka z tuńczyka jest jedną z moich ulubionych – taki smak młodości (nie dzieciństwa – w dzieciństwie nie było tuńczyka :]) Przygotowuje się ją błyskawicznie, ale lepiej nie robić tego na ostatnią chwilę – będzie lepsza po min 2h w lodówce gdy smaki się 

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na 

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Pizza Grecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto siódma z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać! Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką 3 ząbki czosnku pieprz łyżka 

Domowe frytki bez tłuszczu oraz tzatziki

Domowe frytki bez tłuszczu oraz tzatziki

Składniki: 3 duże kartofle szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki w proszku szczypta suszonej bazylii sól oraz tzatziki 1/2 ogórka opakowanie 200g lub podobne jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku biały pieprz szczypta suszonego oregano opcjonalnie 2 łyżki drobno zmielonego twarogu Postanowiliśmy z Olą (zmotywowani powakacyjnym zważeniem 

Sałatka Szpinak & Przyjaciele

Sałatka Szpinak & Przyjaciele

Składniki: solidna garść umytych i odwirowanych liści szpinaku 1 jajko ugotowane na pół twardo garść pomidorków koktajlowych łyżka posiekanego grubego szczypiorku ok 2cm chilli pokrojonego na cieniutkie plasterki ok. 80g sera feta lub podobnego (u mnie owczy szopski) szczypta suszonego oregano oraz ulubiony dressing i 

Burek ze szpinakiem i fetą

Burek ze szpinakiem i fetą

Burek, to nasza miłość z ubiegłorocznej wizyty w Chorwacji. Po mocno rozczarowującej ofercie zadarskich restauracji (słabo i drogo), chorwackie fast foody – czyli burki i cevapy – uratowały honor kulinarny tego kraju w naszych oczach. Burki dostaniecie prawie w każdym kraju południa (Bałkany, Turcja, Grecja, 

Mule Saganaki

Mule Saganaki

Ci z Was, którzy byli w Grecji, zapewne widzieli w kartach restauracji pozycje takie jak: Cheese Saganaki, Feta Saganaki lub Mussels Saganaki. Ja tez widziałem i spróbowałem każdej z tych potraw, ale trudno mi było znaleźć jakiś wspólny mianownik. Zgłębiłem bardziej temat i okazało się, 

Papryka faszerowana baraniną

Papryka faszerowana baraniną

Ostatnio zasmakowałem w mięsie mielonym doprawionym cynamonem i miętą. Oto kolejny przepis w tej nucie. Składniki na dwie papryki: dwie duże papryki w ulubionym kolorze 300g zmielonego mięsa baraniego, lub wołowo-baraniego, jagnięcego – jak Wam się uda zdobyć. 5 ząbków czosnku papryczka chilli 1 średnia 

Zupa rybna Stifado

Zupa rybna Stifado

Zupę rybną jadłem tylko kilka razy w życiu. Pierwsza była niedobra, druga jeszcze gorsza. Obie były z ryb słodkowodnych i czuć było je bajorkiem, z którego te ryby pochodziły, a poza tym wiele smaku w nich nie było. Dopiero w zeszłym roku, w restauracji we 

Moussaka

Moussaka

  Składniki na 3 takie naczynia (25cm) jak na zdjęciu: 300 g mielonego mięsa (u mnie było to wołowo-jagnięce w proporcji 60/40%) puszka pomidorów bez skorki łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cynamonu 100ml czerwonego wina 50g startego sera (mozarella, gruyerre, gouda) 

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Szparagi z szynką dojrzewającą wraz z grzankami i tapenadą

Składniki: 10 zielonych szparagów 10 plasterków szynki dojrzewającej 4 kromki bułki/bagietki/chleba tostowego łyżeczka sosu balsamico (opcjonalnie) 4 łyżeczki tapenady Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Każdego szparaga owijamy w plasterek szynki i układamy w naczyniu żaroodpornym, oraz smarujemy sosem balsamico z tego przepisu.  Rozgrzewamy piekarnik 

Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

  Składniki na ok. 300g tapenady: 200g oliwek odsączonych z zalewy (mogą być czarne lub zielone) 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 2 ząbki czosnku 2-3 fileciki anchovies sok z ćwiartki cytryny świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki oliwy z oliwek Oliwki, kapary czosnek i anchovies 

Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka grecka wymaga dobrego sera. Tzw. ser kanapkowy udający Fetę może nie załatwić sprawy. Ja kupuje ser owczy w zalewie (opakowanie wystarczy na 8 takich sałatek) w pewnym markecie, którego nazwy nie zdradzę. Mogę tylko napisać, że jego nazwa jest zbieżna z nazwiskiem jednej z postaci serialu Allo Allo. W Grecji 

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany faszerowane mięsem

Bakłażany, czy też oberżyna to wspaniały obiekt faszerowania – bakłażany faszerowane mięsem są idealne na obiad, jak również do pracy 🙂 Składniki: 4 średnie bakłażany 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowina i jagnięcina) puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka ziół (bazylia, oregano, 

Grillowany ser Halloumi z Tzatziki

Grillowany ser Halloumi z Tzatziki

Składniki: 300g sera Halloumi 100g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 100g twarogu mielonego  – lub podobnego serka pół zielonego ogórka ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek Ogórka myjemy i ścierami na tarce z dużymi oczkami razem ze skórką, a następnie solimy i odstawiamy. Po ok 10