Tag: zupa

Krem z groszku

Krem z groszku

Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku 1 spora cebula 1 listek laurowy łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 litr bulionu łyżeczka soku z cytryny Na oliwę wrzucamy dość grubo poszatkowaną cebulę, solimy i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy bulion, groszek, gałkę i […]

Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: Pół sporej dyni 2 średnie cebule pół łyżeczki curry pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta suszonego korzenia lubczyku sok z połowy cytryny szczypta chilli sól prażone pestki dyni opcjonalnie, odrobina oleju sezamowego Krem z dyni z prażonymi pestkami i chilli jest rozgrzeje Was i […]

Biały Chłodnik

Biały Chłodnik

Bez gotowania, raz-dwa i gotowe! Składniki: 1 litr kefiru 2 pęczki rzodkiewki 4 ogórki zielone pęczek szczypiorku pęczek koperku sól pieprz szczypta mielonych ziaren kolendry (opcjonalnie) Ogórki obieramy, rzodkiewki płuczemy. Rzodkiewki i ogórki siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek. Solimy i […]

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, […]

Krem z brokuła

Krem z brokuła

Składniki: 3 średnie brokuły spora cebula 2 ząbki czosnku 3/4 l bulionu pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy Z brokułów odcinamy głąby i dzielimy je na różyczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie miękka, zalewamy ją […]

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

Niby zwyczajny krem z dyni, ale smakuje nadzwyczajnie! Składniki: 1 niewielka pomarańczowa dynia w tradycyjnym kształcie pęczek świeżego tymianku łyżka suszonego oregano sól pieprz 0.75 l bulionu (na mięsie i warzywach, lub samych warzywach, zależnie od upodobań) szczypta garam-masala lub np. lubczyku suszonego 2 ząbki […]

Krem z fenkułu

Krem z fenkułu

Przepis na tą pyszną zupę znalazłem na blogu Liski, i efekt jest wręcz znakomity. Oczywiście są pewnie modyfikacje 🙂 Składniki: 2 dorodne fenkuły (koper włoski) 1 cebula 4 ząbki czosnku 150ml białego wina 1/2 bulionu wołowego szczypta chilli sól łyżka oliwy gałązka tymianku garstka pestek […]

Zupa rybna Stifado

Zupa rybna Stifado

Zupę rybną jadłem tylko kilka razy w życiu. Pierwsza była niedobra, druga jeszcze gorsza. Obie były z ryb słodkowodnych i czuć było je bajorkiem, z którego te ryby pochodziły, a poza tym wiele smaku w nich nie było. Dopiero w zeszłym roku, w restauracji we […]

Krem z białych szparagów

Składniki: Pęczek białych szparagów 1 litr bulionu szklanka białego wina 1 spora cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy Po jednej  marchewce i pietruszce z bulionu Szczypta suszonego korzenia lubczyku lub łyżeczka suszonych liści sól biały pieprz (najlepiej świeżo mielony) łyżka soku z cytryny Na rozgrzanej […]

Botwinka

Botwinka

Wspaniała wiosenna zupa – lekka i zdrowa! Składniki: 2 litry wywaru z drobiu – może być kurczak lub kaczka duża marchew duża pietruszka kawałek selera 2 pęczki botwinki sól, pieprz, lubczyk 2 ząbki czosnku cytryna pęczek koperku śmietana 30% – 200 ml jajka gotowane na […]

Węgiersko-Czeska zupa gulaszowa

Dlaczego ta zupa gulaszowa jest węgiersko-czeska? Węgierska wersja zupy zawiera, podobnie jak gulasz wołowinę, paprykę i chilli, ziemniaki i inne warzywa. Wersja czeska jest czymś w rodzaju gęstego sosu gotowanego często na mielonej wieprzowinie, z dodatkiem kminku. Obydwie są pyszne, ale kompletnie odmienne, ja zaś postanowiłem połączyć z obu to […]

Krem pomidorowy z suszonymi pomidorami

Składniki: puszka pomidorów bez skórki łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 marchewki 150g suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia) lub łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Kotanyi (nie zawiera glutaminianu) płaska łyżeczka soli pieprz 1 litr bulionu 1 cebula łyżeczka oliwy tarty parmezan świeża bazylia (do […]

Francuski krem cebulowy

Składniki: 5-6 dorodnych cebul ok. litr bulionu 100ml białego wina pół łyżeczki tymianku sok z 1/4 cytryny sól pieprz łyżka oliwy 1 listek laurowy 100g tartego parmezanu odrobina natki pietruszki Cebulę kroimy dość grubo i smażymy w sporym rondelku na oliwie. Aby szybciej puściła sok, […]