Tag: szpinak

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem

Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂 Składniki: 500 g makaronu papardelle opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony” 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę 100 g mascarpone 

Sałatka Szpinak & Przyjaciele

Sałatka Szpinak & Przyjaciele

Składniki: solidna garść umytych i odwirowanych liści szpinaku 1 jajko ugotowane na pół twardo garść pomidorków koktajlowych łyżka posiekanego grubego szczypiorku ok 2cm chilli pokrojonego na cieniutkie plasterki ok. 80g sera feta lub podobnego (u mnie owczy szopski) szczypta suszonego oregano oraz ulubiony dressing i 

Burek ze szpinakiem i fetą

Burek ze szpinakiem i fetą

Burek, to nasza miłość z ubiegłorocznej wizyty w Chorwacji. Po mocno rozczarowującej ofercie zadarskich restauracji (słabo i drogo), chorwackie fast foody – czyli burki i cevapy – uratowały honor kulinarny tego kraju w naszych oczach. Burki dostaniecie prawie w każdym kraju południa (Bałkany, Turcja, Grecja, 

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dwie pieczenie na jednym ogniu

Dziś będzie o tym jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Bardzo podobne, ale jednak odmienne w smaku. Obydwie pyszne. Na obiad, lub jako domowa wędlina. Składniki: jeden porządny filet z indyka przekrojony wzdłuż na połowę (2 płaskie filety) sól morska 4 jajka na ugotowane 

Pierogi ziemniaczane ze szpinakiem i rucolą

Składniki na ciasto: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku 50g tartego parmezanu 1 jajko pieprz szczypta gałki muszkatołowej Składniki na farsz: 200g pokruszonego sera pleśniowego garść rucoli dwie garście świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Obrane ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie, odlewamy i przykryte