Tag: pasta

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Truflowe spaghetti z łososiem i groszkiem

Przepis z gatunku: danie na spontanie! Czyli przegląd szafki i lodówki i co by tu zjeść na szybko 🙂 Truflowe spaghetti zastąpicie bez problemu dowolnym innym makaronem. Składniki: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie truflowej szklimy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę 

Tagliatelle z kałamarnicą

Tagliatelle z kałamarnicą

Nie samymi grzybami człowiek żyje, czasem też zatęskni za morzem. Najlepiej takim ciepłym, południowym, pełnym dobrych owoców morza 🙂 Gdy uda nam się znaleźć kałamarnicę w dobrej cenie, trzeba jej zapewnić dobrą oprawę. Tagliatelle z kałamarnicą to danie szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki na 

Pappardelle z kurkami

Pappardelle z kurkami

Sezon kurkowy w pełni, zatem korzystamy i gotujemy co się da. A da się wiele, kurki to bardzo wdzięczny temat. Dziś pappardelle z kurkami – czyli szybki i łatwy sposób na pyszny obiad lub kolację! Składniki: makaron papardelle 200 g kurek 50 g masła 150 

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Spaghetti z kaczką i sosem przełomu sezonów

Początek lipca, to czas gdy żegnamy szparagi i witamy kurki. Gdy dodatkowo mamy w lodówce jakieś resztki pieczonego mięska (u nas akurat kaczka), to efekty mogą być spektakularne! Składniki: 200 g spaghetti lub spaghettoni 100 g pieczonego mięsa – kaczka, kurczak, wieprzowina – co tam 

Pasta all Norcina

Pasta all Norcina

Pasta alla Norcina jest jednym z najbardziej niedocenionych dań kuchni włoskiej. Pochodzi z regionu Norcia, słynącego z wyrobów wędliniarskich, kiełbas, salami itd. I defacto przepis ten zawiera w sobie białą kiełbasę 🙂 U nas była to spontaniczna akcja, podczas robienia domowej białej kiełbasy na święta, 

Tagliatelle z borowikami

Tagliatelle z borowikami

Niełatwo jest trafić w lesie na borowiki (przynajmniej w naszym rejonie). Co jakiś czas jednak, kilka z nich trafia do koszyka, i po obraniu i umyciu trafiają do jakiegoś wyjątkowego dania – np Tagliatelle z borowikami. Oczywiście prawdziwki można zastąpić innymi grzybami, ale najlepiej smakują 

Ragù Bolognese

Ragù Bolognese

Każdemu, kto dużo gotuje zdarza się tzw. plot-twist- czyli w pewnym momencie okazuje się że danie, które zawsze gotowaliście w określony sposób, tradycyjnie, w kraju pochodzenia przygotowuje się zupełnie inaczej. Kto z Was nie słyszał o Spaghetti Bolognese… No właśnie, włoska klasyka, czosnek, pomidory, wonne 

Calamarata z klopsikami

Calamarata z klopsikami

Makaron Calamarata można już u nas kupić bez problemu a warto, bo jest on nietuzinkowy i pozwala na ciekawe kompozycje. Najsłynniejsza, to oczywiście ta z kalmarami, gdzie osoba spożywająca ma zagwostkę, co jest kalmarem a co makaronem 🙂 Przed Wami Calamarata z klopsikami i sosem 

Relacja z Wenecji

Relacja z Wenecji

Poranek w Wenecji rozpocząć należy od kawy. Spacer nie, prysznic nie….kawa i basta! Kawę pijemy w maleńkich filiżankach z odrobiną pianki z mleka. Absolutnie nie należy zasiadać do kawy. Prawdziwy Włoch wypija kawę mocną i ciemną jak samo piekło. Elegancki barista podaje ją w małej 

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Penne z polędwiczkami w sosie truflowym

Po mału nadrabiamy zaległości, ale niestety brak czasu sprawia ze nie wiele się dzieje w naszej kuchni. Wkrótce zwolnimy tempo, i pogotujemy! Dlaczego penne? Bardziej pasowało by fettuccine, ale nie miałem akurat na stanie. Dlaczego pasta truflowa? Nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak. Składniki: 200 g 

Relacja z Rzymu

Relacja z Rzymu

W dniach 18-21 maja wieczne miasto Rzym miało niewątpliwy honor i niezapomnianą szansę gościć NAS. MY to mówiąc krócej: Mamcia Oli, Ola i  ja. Wyprawa była krótka, bardzo intensywna i niezwykle trudna ze względu na mało czasu i wiele miejsc, w których chcieliśmy być. Zmęczenie 

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Składniki na dwie konkretne porcje Spaghetti Bolognese: 350g mielonego mięsa wołowego 50g pancetty, boczku lub bekonu 100ml czerwonego wina po pół łyżeczki oregano, bazylii szczypta suszonego lubczyku puszka pomidorów (najlepiej krojonych) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100g tartego parmezanu kilka listków świeżej bazylii do 

Tagliatelle z sosem grzybowym i polędwiczkami

Składniki na dwie, konkretne porcje: polędwiczka wieprzowa po pół łyżeczki suszonego rozmarynu i tymianku pół opakowania makaronu tagliatelle mała śmietana 18% kilka suszonych grzybów 100g masła sól pieprz łyżka oleju ząbek czosnku 100g tartego parmezanu Polędwiczkę obieramy z błonek, nacieramy solą, pieprzem tymiankiem i rozmarynem i zostawiamy w lodowce na