Tag: mule

Białe risotto z mulami

Białe risotto z mulami

Składniki: 1/2 kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła 1 mała, lub połówka dużej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina 1/2 pęczka natki 1/2 szklanki bulionu 250 g ryżu Arborio 4 ząbki czosnku małe opakowanie śmietany 30% (polecam firmy President, nie ma ulepszaczy, nigdy 

Stir fry z mulami i karczochami

Stir fry z mulami i karczochami

Danie powstało przypadkiem. Wracamy z podróży, w domu „nic do jedzenia nie ma”. Ale krótki przegląd szafek i zamrażarki ujawnia kilka składników. Szybka decyzja i woda wrze, oliwa się grzeje – ale po kolei 🙂 Składniki: 150g małży – mogą być mrożone paczka makaronu ryżowego 

Mule Saganaki

Mule Saganaki

Ci z Was, którzy byli w Grecji, zapewne widzieli w kartach restauracji pozycje takie jak: Cheese Saganaki, Feta Saganaki lub Mussels Saganaki. Ja tez widziałem i spróbowałem każdej z tych potraw, ale trudno mi było znaleźć jakiś wspólny mianownik. Zgłębiłem bardziej temat i okazało się, 

Mule w białym winie

Mule w białym winie

Składniki na dwie osoby: 1kg świeżych muli ze sprawdzonego źródła łyżka masła łyżeczka oliwy 1 mała, lub połówka dużej, czerwonej cebuli 1/2 litra dobrego białego wina bagietka Odpakowujemy mule i wrzucamy do pustego zlewu. Nie płuczemy! Za pomocą ostrego nożyka czyścimy muszle z wodorostów i