Tag: łatwe

Portugalska zupa rybna

Portugalska zupa rybna

Inspiracją dla tego przepisu była zupa rybna, którą zamówiła Ola w restauracji w malowniczej miejscowości Aveiro w Portugalii. Byliśmy wtedy w drodze z okolic Porto do miejscowości Figueira de foz i zatrzymaliśmy się w Averio aby odsapnąć, pospacerować i przekąsić coś dobrego. Na niewielkiej starówce […]

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany

Pieczony boczek rolowany jest łatwy w przygotowaniu, sprawdzi się na zimno i ciepło. Klasyka wielkanocnego stołu. Składniki: Surowy boczek bez skóry 2 łyżki oleju 10 ząbków czosnku 100 g suszonych śliwek 4 łyżki majeranku 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka […]

Tradycyjna Polska Sałatka Jarzynowa

Tradycyjna Polska Sałatka Jarzynowa

Trudno wyobrazić sobie stół Wielkanocnego Śniadania na którym nie stoi tradycyjna polska sałatka jarzynowa. Różne są sposoby jej przygotowania, niektórzy idą na łatwiznę robiąc ją z półproduktów lub wręcz kupując gotową. Ale zapewniam Was – nie ma to jak domowa! Ja robię ją niejako przy […]

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus! Oto najprostszy przepis na […]

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Szybka i pyszna sałatka z tuńczykiem i groszkiem oraz słodką nutą 🙂 Składniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 1 puszka groszku konserwowego lub szklanka gotowanego groszku zielonego 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku garstka namoczonych rodzynek 1 łyżka majonezu (najlepiej Kieleckiego – jest bez cukru) 1 łyżeczka […]

Krem z groszku

Krem z groszku

Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku 1 spora cebula 1 listek laurowy łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 litr bulionu łyżeczka soku z cytryny Na oliwę wrzucamy dość grubo poszatkowaną cebulę, solimy i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy bulion, groszek, gałkę i […]

Krem z dyni

Krem z dyni

  Składniki: Pół sporej dyni 2 średnie cebule pół łyżeczki curry pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta suszonego korzenia lubczyku sok z połowy cytryny szczypta chilli sól prażone pestki dyni opcjonalnie, odrobina oleju sezamowego Krem z dyni z prażonymi pestkami i chilli jest rozgrzeje Was i […]

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką

Jabłuszka pod kruszonką należą do „smaków z dzieciństwa” Oli, banalne w przygotowaniu. Niezawodny wywoływacz błogiej miny 🙂 Składniki: 4 średnie jabłka szczypta cynamonu 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła Naczynka (lub większe naczynie) smarujemy masłem. Obrane jabłka kroimy w plasterki, układamy i posypujemy […]

Zupa rybna z łososiem

Zupa rybna z łososiem

Jak zapewne wiecie, aby zakup łososia był jak najbardziej korzystny, warto kupić całą rybę. Oczywiście mało kto będzie miał okazję przyrządzić ją w całości (chciałbym kiedyś). Większość z nas porcjuje rybę, część zamrozi, część przygotuje. Jak wiadomo, zakup całej ryby oznacza, że zostanie wam łeb, […]

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Od maleńkości uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale dopiero teraz zrobiłem ją sam 🙂 Powiem wam jedno: każda kupna się chowa, domowa jest bez konserwantów, glutaminianów sodu i innych ulepszaczy. Łatwa i super smaczna – tu w wersji wegańskiej. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, […]

Krem z brokuła

Krem z brokuła

Składniki: 3 średnie brokuły spora cebula 2 ząbki czosnku 3/4 l bulionu pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy Z brokułów odcinamy głąby i dzielimy je na różyczki. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy grubo posiekaną cebulę. Gdy cebula będzie miękka, zalewamy ją […]

Krem z białych szparagów

Składniki: Pęczek białych szparagów 1 litr bulionu szklanka białego wina 1 spora cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oliwy Po jednej  marchewce i pietruszce z bulionu Szczypta suszonego korzenia lubczyku lub łyżeczka suszonych liści sól biały pieprz (najlepiej świeżo mielony) łyżka soku z cytryny Na rozgrzanej […]

Ruski Bigos

Ruski Bigos

Ruski Bigos jest rodzajem zapiekanki z ziemniaków, bardzo smacznej i sycącej. Nie jednak można przygotować tej potrawy, tak po prostu, z marszu, mimo że przygotowanie jest jest bardzo proste. Pamiętajcie o tym daniu, gdy będziecie piec mięso lub drób. Nie wylewajcie sosu, który pozostanie, zlejcie go do słoika […]

Quiche z wędzonką i szparagami

  Składniki: rolka ciasta francuskiego lub kruchego – ja dysponowałem francuskim 100g pokrojonej w paseczki wędzonki lub szynki 100g odsączonych z zalewy zielonych szparagów 1 jajko małe opakowanie śmietany 18% łyżeczka masła łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 szalotka 100g startego twardego sera sól pieprz Jako że […]

Orkiszowe naleśniki z serem i jabłkami

  Składniki na placki: Szklanka mąki razowej mąki orkiszowej 2 łyżki mąki sojowej (lub zwykłej pszennej) jajko szczypta soli Szklanka wody mineralnej gazowanej Składniki na farsz: 250g chudego twarogu 3 łyżki chudego mleka 3 łyżeczki cukru brzozowego lub fruktozy Składniki do jabłek: 2 jabłka 3 łyżeczki cukry brzozowego 2 łyżki […]

Flądra panierowana w parmezanie

Flądra panierowana w parmezanie

Składniki: 4 filety flądry sól pieprz ząbek czosnku 150g tartego parmezanu jajko masło do smażenia rukola do przybrania Flądrę myjemy, osuszamy ręcznikiem, oprószamy sola, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Rybę obtaczamy najpierw w rozbitym jajku, potem w parmezanie i […]

Pizza Il gatto con gli stivali

Składniki: 330 g mąki + co nieco do podsypywania 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki cukru 300 ml ciepłego mleka 4 łyżeczki oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100g suszonych pomidorów 2 łyżeczki ulubionych ziół (bazylia, oregano) 200g tartej mozzarelli 150g pokruszonego sera […]

Sałatka z wędzonym łososiem i serem kozim

Na zdjęciu nie ma grzanek które są w przepisie – w trakcie fotografowania grzanki były jeszcze w piekarniku. Składniki: mix sałat (u mnie lodowa, radicchio, ruccola) 1/2 zielonego ogórka 1/2 dużego pomidora lub garść koktajlowych 2 plasterki czerwonej cebuli 100g łososia wędzonego Łyżka zielonych oliwek […]

Pieczony pstrąg

W przypadku ryby panuje zasada – im mniej przypraw, tym lepiej. Ryba ma delikatny smak który łatwo zabić gdy przesadzimy z przyprawianiem. Składniki: 2 lub więcej pstrągów 1 cytryna 2 ząbki czosnku sól pieprz Umytego pstrąga nacieramy solą (na zewnątrz delikatnie), pieprzem i zmiażdżonym w prasce czosnkiem. Cytrynę kroimy […]

Penne Alfredo Aggiornato

Penne Alfredo Aggiornato

Ten przepis może nie mieć wiele wspólnego z oryginalnym Alfredo – ale smakuje wybornie! Miało to być Fettuccine, ale się skończyło i miałem tylko penne 🙂 Składniki: 500g makaronu Penne ugotowanego al-dente 200ml śmietany 18% łyżka masła 10 plasterków szynki parmeńskiej – lub podobnej 80g […]