Tag: jagnięcina

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Pizza Turecka z serii Pizza Rustica

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec pizzę ze składnikami cechującymi kraje które razem odwiedziliśmy. Oto szósta z serii, łącznie będzie ich 10! Składniki na 4 spore pizze: 600 g mąki włoskiej typ 00 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży świeżych 1 i 1/2 łyżki oliwy 

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Kotleciki Jagnięce – przepis podstawowy

Niezawodny, łatwy przepis na kotleciki jagnięce. Taki z gatunku – to się nie może nie udać! Nie wymaga on co prawda długiego marynowania, niemniej jednak, gdy macie czas, warto jednak dać się smakom przegryźć. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką 3 ząbki czosnku pieprz łyżka 

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Kotleciki jagnięce z młodą kapustą

Oto wersja młodej kapustki bez zasmażki i boczku – lekka i może być daniem wegetariańskim. Składniki: 4 kotleciki jagnięce z kostką główka młodej kapusty pęczek koperku 2 ząbki czosnku kilka ziaren kolendry 2 listki laurowy 2 x szczypta kurkumy szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu 

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Gołąbki z ryżem Arborio i jagnięciną

Składniki: 1/2 kilograma mielonej jagnięciny – może być np z mostka 200 g ryżu Arborio lub innego średnio ziarnistego 1 litr bulionu łyże czka sosu Worcestershire 2 cebule 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz duża główka białej kapusty – lub dwie mniejsze 2 łyżki oliwy 

Kotleciki Jagnięce

Kotleciki Jagnięce

Składniki: kotleciki jagnięce (min. 2 na osobę) sok z 1/2 limonki duży ząbek czosnku łyżka miodu 3 łyżki oliwy 1/2 papryczki chilli ok. 20g startego imbiru Składniki marynaty blendujemy na gładką emulsję, którą wmasowujemy w mięso. Wskazówka – aby nie mieć problemów z tarciem imbiru,