Paryka faszerowana cukinią i oliwkami


Składniki:

  • 4 średniej wielkości papryki dowolnego koloru
  • dwie nieduże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia, posiekana cebula
  • 3 łyżeczki zmielonej soczewicy lub mąki
  • po dwie łyżki posiekanych w plasterki czarnych i zielonych oliwek
  • szczyptę mielonej kolendry
  • szczyptę mielonego kminu rzymskiego
  • szczyptę kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy

Paprykom odcinamy wierzch i usuwamy gniazda nasienne, a następnie solimy wewnątrz. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, solimy, odstawiamy aby odciekła. W rondelku rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy odciśniętą cukinie, sprasowany czosnek i zioła. Gdy cukinia odparuje, dodajemy mieloną soczewicę lub mąkę oraz 3/4 posiekanych oliwek i dusimy ok 10 min. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Nadziewamy papryki farszem, na wierzchu posypując resztą oliwek. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 30 min.

Podajemy gorące,  z sokiem warzywnym lub pomidorowym do picia.