Omletka z chorizo i brokułami

Dlaczego nie omlet, a omletka? Bo nie zawiera piany z białek. Więcej. Nie zawiera białek! 🙂
Idealny przepis śniadaniowy, gdy zostaną Wam żółtka, a chorizo czy brokuły można zastąpić dowolnymi składnikami.

Omletka

Składniki na dwie omletki:

  • 4-5 żółtek – lub 2-3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 8 plasterków chorizo
  • ok. 10 małych różyczek ugotowanego brokuła
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Jajka miksujemy krotko z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na niedużej patelni rozgrzewamy po pól łyżeczki masła na omletkę. Układamy plasterki chorizo, a między nimi różyczki brokuła i krótko podsmażamy. Zalewamy połową jajek, smażymy dwie minuty na średnim ogniu, po czym delikatnie przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Podajemy natychmiast, najlepiej ze szklaneczką świeżo wyciskanego soku pomarańczowego.

Smacznego!