Królik w śmietanie

Królik

Nasze pierwsze doświadczenie z królikiem miało miejsce jakieś 5 lat temu. Upiekliśmy królika na twardo. Bardzo twardo. Skała.
Nazwa kodowa: Combat Rabbit. Trauma na 5 lat…
Tym razem postanowiliśmy użyć sprawdzonego przepisu Mamy Oli na królika w śmietanie. Łatwy i niezbyt czasochłonny. A efekt jest fantastyczny, a zapach taki, że trudno zapanować nad śliniankami 🙂

Składniki:

  • 1/2 królika podzielonego na mniejsze kawałki
  • 1 małe opakowanie śmietany 30%
  • Łyżka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz

Królika myjemy i osuszamy. Z oliwy i ziół przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w miej mięso, obkładamy cebulą i czosnkiem. Umieszczamy mięso w lodówce na min. 2h a najlepiej na noc. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia wraz z cebulą, czosnkiem i marynatą, oraz podlewamy winem. Pieczemy 60 min. Po tym czasie rozcinamy od góry rękaw, na mięsie układamy śmietanę, po czym pieczemy kolejne 40 min. Po pieczeniu, królik powinien chwilę odpocząć. Królika podajemy polanego sosem wraz kopytkami i piklami.

Królik

Lampka schłodzonego białego wina idealnie uzupełni posiłek.

Smacznego!