Krem pomidorowy z suszonymi pomidorami

Krem z pomidorów

Składniki:

  • puszka pomidorów bez skórki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 marchewki
  • 150g suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
  • łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia) lub łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Kotanyi (nie zawiera glutaminianu)
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • łyżeczka oliwy
  • tarty parmezan
  • świeża bazylia (do dekoracji)

Na oliwę wrzucamy poszatkowaną cebulę i szklimy aż będzie miękka. Zalewamy bulionem i dodajemy drobno pokrojone marchewki. Gotujemy pod przykryciem 30 min (marchewki muszą być miękkie).  Suszone pomidory mielimy na gładką masę, dodajemy pomidory z puszki, zioła i sól. Gdy marchewki są już miękkie dolewamy sos pomidorowy i gotujemy razem 10 min. Następnie blendujemy całość na krem. Jeśli zupa jest lekko mdła (jeśli mieliśmy dużo marchewki), doprawiamy koncentratem pomidorowym.

Podajemy z grzankami, tartym parmezanem i listkiem świeżej bazylii.